Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 04 Apr. 2013 Exclusiv
Diferentele dintre taxa speciala pentru autoturisme, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu se restuie persoanelor care au achitat sumele respective in baza unor documente.
Astfel, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, Hotararii Guvernului nr. 88/2013, Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 407/2013, in cazul in care taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, achitata, este mai mare decat timbrul rezultat din aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta privind timbrul de mediu, calculat in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de suma platita, numai catre titularul obligatiei de plata.
Pentru restituirea sumelor, titularul obligatiei de plata va depune urmatoarele documente:
- cerere de restituire (model tip) aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 88/2013;
- documentul doveditor al platii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxei pentru emisii poluante, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, in original sau in copie;
- copia cartii de identitate a vehiculului cu prezentarea in original a acesteia;
- copia certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestuia;

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
- in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora sau anul fabricatiei, dupa caz, in copie si in original;
In cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexeaza, in copii conforme cu originalul pe baza declaratiei proprii, documentul doveditor al platii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pentru emisii poluante precum si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare.
Documentele in original se restituie contribuabililor ulterior verificarii conformitatii si inscrierii pe copiile care raman la organul fiscal a vizei "conform cu originalul".
Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, in maxim 45 de zile de la depunerea documentatiei complete de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire numai dupa efectuarea compensarii cu eventuale obligatii fiscale restante conform art. 117 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.
Dupa depunerea documentatiei, contribuabilii care solicita restituirea in numerar, vor primi de la organul fiscal competent "instiintare de restituire a unor sume reprezentand diferente de sume platite/valoarea reziduala a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile, prevazuta in Anexa nr. 2 din Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 407/2013, urmand a se prezenta la Trezoreria de domiciliu la data la care sunt programati pentru ridicarea sumelor cuvenite.
Prin organ fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se intelege:
- in cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - unitatea fiscala teritoriala la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;
- in cazul persoanelor fizice - unitatea fiscala in a carei raza teritoriala persoana fizica isi are domiciliul fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Diferentele dintre taxa auto si timbrul de mediu se restituie. Vezi ce documente depui!":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
ANAF: In 2015 aflam primele rezultate ale proiectului de modernizareCum stam la capitolul spirit antreprenorial in RomaniaAu crescut exporturile Romaniei, dar au scazut importurileAlerta fiscalitate 2-6 iunie 2008ANAF aproba un nou formular pentru declararea livrarilor si a achizitiilorUltimele articole
Esti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETAProtejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraLipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Timbrul de mediu se majoreazaRectificarea bugetara: Guvernul a alocat 135 de milioane de lei pentru restituirea dobanzilor aferente taxelor autoDiurna. Care este valoarea maxima legala?Bonuri de motorina si TAXE AUTO pentru transportul de marfa. Cum declarati?Prin OUG 93/2022 vor fi restituite contribuabililor sumele achitate privind anumite taxe pentru autoturisme si autovehiculeUltimele articole
Impozite duble pentru bucurestenii cu multe case si masini puternice
Mai multe articole despre taxe auto

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"