Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care obtine venituri din activitatea de subinchiriere. Societatea a semnat contracte cu diversi furnizori atat persoane fizice, cat si juridice pentru chiria unor apartamente in vederea subinchirierii acestora mai departe la clienti si, de asemenea, detine doua imobile proprietatea societatii pe care le subinchiriaza clientilor.
Taxarea clientilor se face pe zi, acestia nu suporta niciun fel de cheltuieli cu intretinerea, utilitatile, reparatiile sau alte costuri.
Societatea are autorizat la ONRC pentru obtinerea acestor venituri codul CAEN: 6820 "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate".
Vom stabili daca aceasta activitate se incadreaza la codul CAEN autorizat si, in cazul in care nu se incadreaza, vom vedea cu ce cod CAEN ar trebui sa fie autorizat, respectiv ce cota de TVA ar trebui sa se aplice.
In opinia noastra, codul CAEN prezentat in intrebare corespunde activitatii desfasurate.
Ca regula generala, prin efectul legii, inchirierea bunurilor imobile este scutita de TVA, fara drept de deducere, conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Acest lucru inseamna ca societatea nu isi poate deduce TVA de la achizitiile folosite penru inchirierea scutita de TVA, cum sunt utilitatile, paza, eventuale reparatii sau modernizari ale imobilelor si alte asemenea.
Societatea are posibilitatea sa opteze pentru plata TVA la inchiriere prin depunerea unei notificari la ANAF, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. In acest caz, societatea dvs. isi poate deduce TVA de la utilitati.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Din ratiuni de deontologie profesionala trebuie sa va comunicam si faptul ca exista riscul reincadrarii acestor activitati in categoria de cazare hoteliera, pentru care trebuie sa se colecteze TVA la cazare, in procent de 9%, conform art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.
Consideram faptul ca nu discutam de cazare hoteliera, insa exista acest risc fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studii de caz: Ajustarea valorii materiei primeContractul de subantepriza. Inregistrarea TVAFirmele de succes au fost premiate de Patronatul IMM VranceaDeductibilitate cheltuieli provizioane inregistrate pentru creante asigurateCe impact ar putea avea reducerea CASUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Nerezidenti. CASS pentru venituri din chirii si investitii. Ce implicatii fiscale exista?Articole similare
Se modifica normele privind scutirea de TVACe e nou privind regimul special de scutire pentru intreprinderile miciSpeta zilei. Aplicarea Legii nr. 88/2023 privind scutirea de TVAAjustare negativa TVA pentru vanzare bun imobil in regim de SCUTIRE TVAScutirea de TVA pentru bunurile si serviciile livrate catre misiunile diplomaticeUltimele articole
Livrari de bunuri catre clienti din afara UE. Tratament fiscalRegim special de SCUTIRE TVA pentru intreprinderile miciA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Export de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireMicrointreprinderi in 2023: Venitul obtinut din creditare poate fi luat in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei?Articole similare
Activitati scutite de plata impozitul minimModificari aduse TVA care se aplica de la 1 ianuarie 2023Modificari importante aduse TVA care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023Din 1 ianuarie 2023 se aplica noi reguli in domeniul TVA, conform OG 16/2022TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeArticole similare
Dizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareRaportare DAC7. Firmele trebuie sa depuna F7000 daca comercializeaza produse online?Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSTOT ce trebuie sa stii despre utilizarea regimului special UE-OSS. Exemple practiceInregistrarea in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania(Legea societatilor nr. 31/1990)Ultimele articole
TVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea IMOBILElor catre persoane fiziceFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"