Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Puteti recupera taxa auto pe cale administrativa, fara proces

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: taxa auto, taxa speciala, taxa pe poluare, recuperare, restituire, proces, contul bancar

Cei care au achitat taxa speciala pentru pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicul, pot recupera sumele platite pe cale administrativa, renuntandu-se astfel la procesul din instanta.


Pentru a recupera taxa speciala achitata, persoanele in cauza depun o cerere adresata organului fiscal, urmand ca cererea sa se solutioneze in cel mult 45 de zile de la inregistrarea. Decizia se comunica persoanei in cauza in termen de 10 zile de la emitere.

"In cazul unei decizii nefavorabile, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta", informeaza Economica.net.

Potrivit noilor reglementari, se stabileste ca sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica, se restituie conform prevederilor legale in vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Astfel, potrivit ordonantei, procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului finantelor publice. Sursa de mai sus aminteste ca restituirea sumelor "se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea de restituire".

De asemenea, se stabileste obligatia de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Puteti recupera taxa auto pe cale administrativa, fara proces":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016