Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru recuperarea TVA-ului achitat in alt stat membru al Uniunii Europene, va fi necesara depunerea Declaratiei 318. Etapele aceste proceduri care implica si completarea si depunerea formularului 318 sunt prezentate prin cele ce urmeaza, alaturi de conditiile depunerii cererii de rambursare a TVA-ului.
In ce priveste formularul 318, mentionam ca persoanele impozabile stabilite in Romania, care efectueaza importuri si achizitii de bunuri/servicii in alt stat membru al Uniunii Europene au posibilitatea solicitarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata achitata in acel stat, prin completarea si depunerea formularului 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal".
2. Unde se gaseste formularul 318 si instructiunile de completare?
Modelul si continutul formularului 318, instructiunile de completare ale acestuia precum si procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene au fost aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3/2010 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 32 din data 15 ianuarie 2010.
Formularul 318 impreuna cu instructiunile de completare ale acestuia sunt afisate pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), sectiunea Declaratii electronice/Rambursare TVA din UE.
Cererea de rambursare - formular 318 se depune/transmite, in format electronic, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.
Care este perioada pentru care poate fi solicitata rambursarea?
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice.
Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
In cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la o perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
La completarea perioadei de rambursare este necesar sa se aiba in vedere "Lista de preferinte a statelor membre" cuprinsa in Instructiunile de rambursare TVA din UE afisate pe site-ul ANAF.
Care sunt conditiile necesare transmiterii cererii autoritatii competente din statul membru de rambursare?
Dupa transmiterea formularului 318 de catre solicitant, prin intermediul portalului ANAF se verifica, cu ajutorul aplicatiei informatice, daca:
- in perioada de rambursare inscrisa in cerere, solicitantul a fost persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 153 din Codul fiscal
- documentele inscrise in sectiunea "Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA" sunt emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania.
Dupa transmiterea cererii de rambursare, pentru a vedea stadiul in care se afla aceasta, este necesara logarea pe portalul ANAF, unde va fi afisat un ecran despre "SPAtIUL DVS.PRIVAT", se selecteaza DECLARATII DEPUSE, apoi RAMBURSARE TVA si se vizualizeaza ISTORIC DECLARAtII. Aici se vor gasi toate mesajele de validare, inclusiv cele din strainatate.
DOAR in situatia in care conditiile sunt indeplinite se atribuie un numar de referinta cererii de rambursare (318) si aceasta se transmite, electronic, autoritatii competente din statul membru de rambursare, impreuna cu toate documentele care insotesc respectiva cerere.
Numarul de referinta al cererii atribuit la transmitere trebuie inscris pe toate documentele referitoare la cererea respectiva. Acest numar se gaseste pe portalul ANAF in "SPAtIUL DVS.PRIVAT".
In cazul in care solicitanul nu indeplineste conditiile mentionate anterior, cererea nu este inaintata statului membru de rambursare, mesajul respectiv regasindu-se, de asemenea, pe portalul ANAF in "SPATIUL DVS.PRIVAT"
Care este termenul de solutionare al cererii?
Statul membru de rambursare ii comunica solicitantului decizia sa de aprobare sau respingere a cererii de rambursare in termen de patru luni de la data primirii cererii de catre statul membru respectiv.
Unde se pot afla detalii suplimentare?
Acest ghid ofera numai informatii generale. Informatii detaliate sau clarificari se pot obtine apeland la:
- birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice;
- pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, la adresa: www.mfinante.ro/ portal ANAF, sectiunea Asistenta contribuabili/Asistenta prin e-mail;
- centrul de asistenta al contribuabililor - 031.40.39.160
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul TVA pentu achizitiile de bunuri si servicii din Uniunea EuropeanaCare sunt conditiile necesare transmiterii cererii autoritatii competente din statul membru de rambursare?GHID: Recuperarea TVA platita in alte state membre ale UEAtentie: Termen limita pentru depunerea Formularului 318. Cititi aici detaliileAchizitie si vanzare de bunuri cu transport din stat tert in comunitateUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropenePana pe 30 septembrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 4 declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiata30 septembrie este termenul limita de depunere a Formularului 318 (Cerere de rambursare a TVA) - Instructiuni pentru completarea lui4 intrebari si raspunsuri esentiale privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneArticole similare
Descarcati ultima versiune pentru DECLARATIA 318!DECLARATIA 318. Descarcati ultima versiuneGHID: Recuperarea TVA platita in alte state membre ale UEBonuri fiscale de motorina si taxe de drum aferente transportului intracomunitar. Rambursare TVAAustria: Intocmire factura vanzare imobilArticole similare
Achizitie intracomunitara de bunuri facturata cu TVA. Cum procedam la facturare?A inceput RECUPERAREA TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare din perioada 2006-2008Producatorii romani cer ajutorul FMI pentru RECUPERAREA TVADeconturi pe 0? Risti anularea certificatului de inregistrare in scopuri TVAFirmele bucurestene asteapta mult si bine TVA-ul pe care il au de recuperat de la statUltimele articole
TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareANAF a publicat lista seminariilor web pentru luna iunie 2024ANAF a publicat Ghidul privind RECUPERAREA TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind RECUPERAREA TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneRambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatArticole similare
Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Rambursarea TVA-ul achitat in alte state membre poate fi solicitata pana pe 30 septembrie 2016Declaratia vamala de import. Cum procedam in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a TVA?Procedura recuperarii TVA platita in alte state membre ale UECum aplicam practic Ordinul ANAF 59/2014?Declaratia privind nedeductibilitatea TVA se modificaUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneRambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatAu fost modificate Normele Codului Fiscal in contextul aplicarii noilor reguli TVA privind comertul electronic de la 1 iulieOUG 19/2021. Scutirea de la plata impozitului specific, amanarea dreptului de deducere a TVA, restructurarea obligatiilor bugetare si esalonarea la plataNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Articole similare
Aspecte privind plata contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Anexa 1 si Anexa 2Ce trebuie sa stii despre mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import (Ordinul 1019/2021)Legea prevenirii: Lista contraventiilor care intra sub incidenta legiiDepuneti formularele 220 si 223 pana la 25 mai 2015OPANAF 1164/2016 actualizeaza plafoanele pentru lista datornicilor intocmita de ANAFUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"