Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara. In ce conditii se face transferul de active?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, transfer de active, tva, livrari de bunuri

In cele ce urmeaza, vom stabili daca o firma care face o achizitie intracomunitara de materii prime poate sa transfere aceste bunuri la o alta firma din Romania in aceasi stare si la acelasi pret, fara sa plateasca TVA.

Raspuns:

Consider ca un simplu transfer de materii prime catre o alta firma din Romania nu poate fi considerat un transfer de active astfel incat operatiunea sa se efectueze fara colectarea TVA in situatia in care primitorul activelor este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Astfel, operatiunea trebuie considerata o livrare de bunuri pentru care se colecteaza TVA deoarece nu poate fi incadrata in prevederile art. 128 alin. (7) conform carora nu constituie livrare de bunuri transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati.

Pentru acest considerent aduc drept argument prevederile punctului 6 alin. (9) din normele de aplicare ale art. 128 alin. (7) din Codul fiscal care se refera la un transfer universal de bunuri, ca un tot unitar, la persoana cedenta, fara a fi tratate individual. Transferul are in vedere toate activele sau doar o parte  din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate.  

In concluzie, in cazul a doua sau mai multe transferuri succesive ale dreptului de proprietate asupra unui bun, fiecare transfer este considerat o livrare separata a bunului, chiar daca bunul este transportat direct beneficiarului final, aspect reglementat in mod expres prin art. 128 alin. (6) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara. In ce conditii se face transferul de active?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]