Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: TVA la transferul de active

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2011
Tags: tva, transfer de active, beneficiar transfer, ajustare tva

In situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA, acesta se obliga la declararea si plata sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoarea ...


In situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA, acesta se obliga la declararea si plata  sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la transferul de active.

Transferul de active se refera la un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active.

In ceea ce priveste definitia transferului partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, se mentioneaza ca fiind transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati. Aceste operatiuni nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila.

Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.

Se considera ca persoana impozabila care este beneficiarul transferului de active este succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de TVA sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din CF, ajustările deducerii TVA prevazute la art. 148 şi 149 din CF.

Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active, care nu sunt inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 153 din CF si nu se vor inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, au obligatia depunerii unei declaratii privind sumele rezultate din ajustarea TVA, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de TVA.

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.691/2010, a fost aprobat formularul (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea TVA, in situaţia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata", cod MFP 14.13.01.02/t., care se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care are loc transferul de active.

Cu privire la obligatia de plata a sumelor rezultate ca urmare a ajustarii TVA, aceasta se va indeplini pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor", deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Documentar fiscal: TVA la transferul de active":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016