Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 679/07.10.2010, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.374 privind stabilirea termenului de declarare si de plata pentru sumele ...
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 679/07.10.2010, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.374 privind stabilirea termenului de declarare si de plata pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.Transferul de active este reglementat de art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificarile si completarile ulterioare si pct. 6 alin. (8)-(9) din Normele metodologice date in aplicarea CF.
Definitie
Transferul de active este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer partial de active in sensul art. 128 alin. (7) din CF transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati.
Important! Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.
Persoana impozabila care este beneficiarul transferului de active este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistra in scopuri de taxa pe valoarea adaugata sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din CF, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din CF.
Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active, care nu sunt inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 153 din CF si nu se vor inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, au obligatia depunerii unei declaratii privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adagata.

Manual de politici contabile - Stick USB

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a Contabilitatii
Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.
Atentie! Plata sumelor rezultate ca urmare a ajustarii taxei pe valoarea adaugata conform articolele 128 alin. (4), 148, 149 sau art. 161 din Codul Fiscal se face pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 5. Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensivGhidul privind aplicarea sistemului TVA la incasare, publicat in MonitorTermenul limita pentru depunerea situatiilor financiare semestriale se implineste pe data de 16 august 2022Noi masuri fiscale in vigoare din septembrie 2012Contracte de locatiune. Cum se inregistreaza in 2014?Ultimele articole
Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025D101 si D101 grup fiscal. Formularele au fost modificate prin Ordinul 206/2025Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitImpozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024SAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Articole similare
TVA – Cum alegem perioada fiscala?Tax free. GDRP in cazul restituirii de TVAFormularele care trebuie depuse pana maine inclusivNoile modificari care privesc scutirea de TVACotele TVA potrivit Codului fiscal 2012Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025TVA locuinte 2025: Studii de caz utilePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valuta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"