keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

TVA marfuri expirate | Societate obligata la scaderea din gestiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: codul fiscal, tva marfuri expirate, legea 101/2006, control, marfa intracomunitara

Analizam mai jos cazul unei societati cu marfa sub sechestru oficial (prelungit pana la distrugerea marfii expirate). In urma unui control, societatea e obligata sa scada din gestiune aceste marfuri si sa recalculeze TVA-ul pentru stocul ramas chiar daca este marfa intracomunitara. Vom stabili astfel cum va trata societatea situatia din punct de vedere al TVA-ului si al impozitului pe profit, oferind si inregistrarile contabile aferente.



Solutia consultantului:

Va prezentam punctul nostru de vedere cu privire la marfa degradata si neimputabila, avand in vedere legislatia in vigoare in 2013, ce se modifica fata de anul 2012.

Vom analiza implicatii in legatura cu aceasta situatie prezentand incidenta asupra:
a) impozitului pe profit;
b) taxa pe valoarea adaugata.

a) Din punctul de vedere al impozitului pe profit, dupa cum se cunoaste, sunt posibile urmatoarele situatii:
-    perisabilitatile stabilite in mod legal, conform HG 831/2004 sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, in temeiul art. 21 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal;
-    in ce priveste valoarea cheltuielilor cu aceste stocuri degradate, neimputabile, peste nivelul de perisabilitati, si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, situatia cea mai plauzibila, aceste sume sunt nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

b) Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza ajustarii TVA dedus initial la achizitia stocului, avand in vedere ca de la 01 ianuarie 2013 sunt in vigoare noi reglementari privind stocurile degradate si neimputabile, adoptate prin OG 15/2012.

Astfel, stocurile degradate si neimputabile sunt reglementate de normele de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, ce stabilesc ca nu se ajusteaza TVA pentru bunurile ce indeplinesc cumulativ conditiile:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
 
Din punctul de vedere al documentelor, observam ca legiuitorul nu a mentionat expres un document tip. Din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, ce detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatii. Daca exista documente pentru aceste stocuri degradate, pentru acestea consideram ca nu se efectueaza ajustarea TVA.

In cazul in care pur si simplu nu exista o procedura de casare sau documente care sa justifica ca bunurile nu se intorc in circuitul economic, se va ajusta TVA dedus intial, fie conform norme de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, chiar daca a fost prin achizitie intracomunitara intrarea in patrimoniu a acestor produse alimentare si ne referim la ajustarea TVA din debitul contului 4426 "TVA deductibila" din taxarea inversa.

Daca aceasta este si situatia societatii dvs, solicitarea autoritatii fiscale este indreptatita.

Inregistrarea contabila a cheltuielilor cu stocul si ajustarea TVA se efectueaza prin inregistrarile:
clasa 6, dupa natura cheltuielii = clasa 3, dupa natura stocului.

Pentru TVA, se efectueaza inregistrarea contabila:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4426 "TVA deductibil".

Legiuitorul nu a mai stabilit in noile reglementari documentul in baza caruia se efectueaza ajustarea TVA, insa va recomandam sa utilizati in continuare o autofactura.

Cheltuiala cu ajustarea TVA este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile, conform norme de aplicare pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016