Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam mai jos cazul unei societati cu marfa sub sechestru oficial (prelungit pana la distrugerea marfii expirate). In urma unui control, societatea e obligata sa scada din gestiune aceste marfuri si sa recalculeze TVA-ul pentru stocul ramas chiar daca este marfa intracomunitara. Vom stabili astfel cum va trata societatea situatia din punct de vedere al TVA-ului si al impozitului pe profit, oferind si inregistrarile contabile aferente.
Solutia consultantului:
Va prezentam punctul nostru de vedere cu privire la marfa degradata si neimputabila, avand in vedere legislatia in vigoare in 2013, ce se modifica fata de anul 2012.
Vom analiza implicatii in legatura cu aceasta situatie prezentand incidenta asupra:
a) impozitului pe profit;
b) taxa pe valoarea adaugata.
a) Din punctul de vedere al impozitului pe profit, dupa cum se cunoaste, sunt posibile urmatoarele situatii:
- perisabilitatile stabilite in mod legal, conform HG 831/2004 sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit, in temeiul art. 21 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal;
- in ce priveste valoarea cheltuielilor cu aceste stocuri degradate, neimputabile, peste nivelul de perisabilitati, si pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, situatia cea mai plauzibila, aceste sume sunt nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza ajustarii TVA dedus initial la achizitia stocului, avand in vedere ca de la 01 ianuarie 2013 sunt in vigoare noi reglementari privind stocurile degradate si neimputabile, adoptate prin OG 15/2012.
Astfel, stocurile degradate si neimputabile sunt reglementate de normele de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, ce stabilesc ca nu se ajusteaza TVA pentru bunurile ce indeplinesc cumulativ conditiile:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
Din punctul de vedere al documentelor, observam ca legiuitorul nu a mentionat expres un document tip. Din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, ce detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatii. Daca exista documente pentru aceste stocuri degradate, pentru acestea consideram ca nu se efectueaza ajustarea TVA.
In cazul in care pur si simplu nu exista o procedura de casare sau documente care sa justifica ca bunurile nu se intorc in circuitul economic, se va ajusta TVA dedus intial, fie conform norme de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, chiar daca a fost prin achizitie intracomunitara intrarea in patrimoniu a acestor produse alimentare si ne referim la ajustarea TVA din debitul contului 4426 "TVA deductibila" din taxarea inversa.
Daca aceasta este si situatia societatii dvs, solicitarea autoritatii fiscale este indreptatita.
Inregistrarea contabila a cheltuielilor cu stocul si ajustarea TVA se efectueaza prin inregistrarile:
clasa 6, dupa natura cheltuielii = clasa 3, dupa natura stocului.
Pentru TVA, se efectueaza inregistrarea contabila:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4426 "TVA deductibil".
Legiuitorul nu a mai stabilit in noile reglementari documentul in baza caruia se efectueaza ajustarea TVA, insa va recomandam sa utilizati in continuare o autofactura.
Cheltuiala cu ajustarea TVA este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile, conform norme de aplicare pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inregistrare in scopuri de TVA. Cum stabilim corect data de referinta?Factura catre firma straina platitoare de TVA. Incadrarea corecta a livrariiANAF: Proiect pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeRegim fiscal TVA pentru prestari servicii cercetare-dezvoltare, firma neplatitoare de TVAScutiri de TVA pentru traficul international de bunuriUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESRepartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAE-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVArticole similare
Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?Controale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Obligativitatea utilizarii casei de marcat pentru incasari in numerar. ExceptiiModificari - discrete - ale Codului fiscal ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010Angajatii au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, insa firmele NU sunt obligate sa o plateascaUltimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Controale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateANAF: 2,74 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma inspectiilor din luna octombrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"