Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Care este cuantumul amenzii in cazul in care s-au depus 3 declaratii 390 eronate cu date incorecte.(2 aferente anului 2010, iar una aferenta lunii februarie 2011). Cum se poate corecta situatia de mai sus?
Raspuns: Avand in vedere data la care au fost faptele ce constituie contraventie sunt aplicabile prevederile cuprinse la art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala aplicabile inainte datei de 17 septembrie data intrarii in vigoare a unui nou regim sanctionatoriu in domeniul delcaratiilor recapitulative. In acest caz nivelul amenzii este de 2% din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete conform art. 219 indice 1 alin. (2).Dupa modificarile aduse de catre OG 29/2011 regimul contraventiilor in cazul declaratiilor recapitulative se modifica in mod consistent din perspectiva amenzii aplicabile. Astfel, se renunta la sistemul amenzii fixe in cota procentuala evenindu-se la sistemul general de aplicare a amenzii in cadrul unui minim si maxim in care organul constatator face individualizarea acesteia.
Cu toate acestea insa potrivit art. II alin. (6) din acest act normativ se stabileste in mod expres faptul ca prevederile art. I pct. 89, care modifica art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala, sunt aplicabile faptelor constatate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, cu exceptia faptelor savarsite in legatura cu serviciile intracomunitare. Prevederile art. I pct. 89 se aplica faptelor in legatura cu serviciile intracomunitare, savarsite dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
Intr-o formulare defectuoasa se subliniaza ca regimul mai favorabil de sanctionare cuprins in noua reglementare se aplica in circumstantele declaratiilor recapitulative reglementate de art. 156 indice 4 din Codul fiscal care nu vizeaza serviciile intracomunitare cuprinse la alin. 1 lit. c) si e) ale acestui articol.
In aceste conditii, daca diferentele vizeaza servicii intracomunitare nivelul amenzii va ramane acelasi cu acel aplicabil in sistemul anterior, in timp ce pentru erori din celelalte categorii de situatii cuprinse declaratiile recapitulative amenda va fi cuprinsa intre 500 si 1.500 lei potrivit art. 219 indice 1 alin. (1) lit. b) raportat la alin. (2) lit. b) al aceluiasi articol.
Trebuie subliniat faptul ca ambelor amenzi li se aplica prevederea potrivit careia contravenientul poate plati in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii. De asemenea, este necesar de avut in vedere ca nu in toate cazurile este obligatorie aplicarea amenzii, organul constatator putand aplica doar un avertisment. In acest sens, potrivit art. 7 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se precizeaza ca avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Masuri de simplificare pentru operatiuni pluripartiteVIDEO: Achizitie extracomunitara si prestare intracomunitara de serviciiRegimul special de TVA pentru bunurile second handLivrare intracomunitara de bunuri: Procedura pentru comercializare in UE, fara TVARedevente nerezidenti: Ce implicatii TVA existaUltimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATransport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaDECLARATIA 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferenteArticole similare
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitareCodul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 4. Regimul de antrepozitare - art. 178-185ANAF: Obligatiile privind stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru anul 2013Suspendarea inspectiei fiscale. Vezi noul ordin emis de ANAF!Analiza zilei: Scutirea de TVA pentru exporturile umanitare, caritabile sau educativeUltimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
Documentar fiscal: Procedura depunere Declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare. Formular 390 VIESSe modifica amenzile pentru firmele care depun cu intarziere declaratia la Fondul de mediuMasuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite salarii, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023Split TVA. Operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVACe depunem obligatoriu pentru modificarea perioadei fiscale?Ultimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateDin 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"