Tags: formularul 100, instructiuni de completare
UPDATE 23 iulie 2020! Ordinul nr. 3011/2020 privind modificarea anexei nr. 4 "Instructiuni de completare a formularului 100 <>" la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 23 iulie 2020.
ARTICOL INITIAL:
Proiectul de ordin al Agentiei Nationale de Administare Fiscala privind modificarea Anexei nr.4"Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile deplata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs la Ordinul presedintelui ANAF nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost pus in consultare publica in data de 10.07.2020, pe site-ul oficial in institutiei.
Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, cu modificarile si completarile ulterioare a fost aprobat modelul si continutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, respectiv formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si formularul 710 ”Declaratie rectificativa”.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative reglementeaza la art.1 alin.(1) - (4), acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, datorate pentru trimestrul I al anului 2020.
Prin Legea nr.54/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, articolul 1 se completeaza cu prevederi referitoare la acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, datorate pentru trimestrul II si trimestrul III al anului 2020.
Ca urmare a legii mai sus mentionate, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, se impune modificarea Instructiunilor de completare a formularului 100, in sensul in care, contribuabilii pot beneficia de bonificatia reglementata la art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020, pentru plata la termen a impozitului datorat pentru trimestrul II si trimestrul III al anului 2020, potrivit reglementarilor in vigoare.
Extras din Proiectul de Ordin:
O R D I N nr. ...
privind modificarea Anexei nr.4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod14.13.01.99/bs la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
Avand in vedere prevederile referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin adresa nr.........…. din data de ..................,
in temeiul prevederilor art.101 si art.342 alin.(1) si (4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art.5 alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ORDIN
Art.I - In anexa nr. 4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs” la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, subpunctul 3.1.11 din capitolul II "Completarea declaratiei", se modifica dupa cum urmeaza: ”
3.1.11. Prin exceptie de la subpunctele 3.1, 3.1.1, 3.1.2 si 3.1.3, contribuabilii care indeplinesc conditia prevazuta la art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvermului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza suma reprezentand bonificatia reglementata la art.1 din aceeasi ordonanta, la randul 1.2. «Bonificatie».”
Art.II - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Emis la Bucuresti, la ...............
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Obiect de inventar furat din padure si trimis catre politie.
Care sunt inregistrarile in contabilitate pana la solutionarea de catre politie si dupa?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din septembie 2024 (avand varsta de 60 ani si stagiu de cotizare 35 de ani), poate cumula pensia cu veniturile din activitatea de expert contabil - cabinet inregistrat CECCAR - al caror cuantum se ridica la 750 lei lunar-brut ? Daca exista un nivel maxim al veniturilor de aceasta natura care poate duce la suspendarea platii pensiei anticipate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am cabinet de contabilitate, facturez numai catre firme, nu am casa de marcat (figurez la exceptii) dar incasez si in numerar peste 50.000 lei anual. Sunt obligat sa achizitionez POS?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Intrebarea mea este in legatura cu facilitatea fiscala acordata in sectorul agricol privind veniturile din salarii.
Noi vindem niste bomboane; acestea sunt notificate pe firma noastra, reteta ne apartine.
Productia acestora se realizeaza si cu prestare de servicii astfel:
- noi pregatim materia prima aferenta;
- trimitem materia prima unui colaborator care are linie de productie bomboane- aceasta se face cu factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem o firma de productie apa plata. Vanzarile le facem catre clienti, persoane juridice, pe baza de factura din depozitul firmei.
Intrebare: Putem vinde la persoane fizice (vanzare amanunt) din depozit fara factura, doar pe baza bonului fiscal cu care se descarca si gestiunea? Fara a mai face o gestiune tip amanunt.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O PFA cu cod CAEN 6202 a fost la norma de venit in anii 2018 - 2021. In urma unei analize mai atente a contractelor incheiate si a devizelor de lucrari a ajuns la concluzia ca serviciile prestate se incadrau de fapt la codul CAEN 6201 pentru care ar fi trebuit sa treaca la sistem real. In prezent se doreste corectarea acestei situatii si ulterior, beneficierea de Legea aministiei fiscale. Va rog sa ne spuneti daca e corecta succesiunea de pasi de mai jos:
1. depunerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<