Tags: formularul 100, instructiuni de completare
UPDATE 23 iulie 2020! Ordinul nr. 3011/2020 privind modificarea anexei nr. 4 "Instructiuni de completare a formularului 100 <>" la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 23 iulie 2020.
ARTICOL INITIAL:
Proiectul de ordin al Agentiei Nationale de Administare Fiscala privind modificarea Anexei nr.4"Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile deplata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs la Ordinul presedintelui ANAF nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa a fost pus in consultare publica in data de 10.07.2020, pe site-ul oficial in institutiei.
Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, cu modificarile si completarile ulterioare a fost aprobat modelul si continutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, respectiv formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si formularul 710 ”Declaratie rectificativa”.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative reglementeaza la art.1 alin.(1) - (4), acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, datorate pentru trimestrul I al anului 2020.
Prin Legea nr.54/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, articolul 1 se completeaza cu prevederi referitoare la acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, datorate pentru trimestrul II si trimestrul III al anului 2020.
Ca urmare a legii mai sus mentionate, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, se impune modificarea Instructiunilor de completare a formularului 100, in sensul in care, contribuabilii pot beneficia de bonificatia reglementata la art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.33/2020, pentru plata la termen a impozitului datorat pentru trimestrul II si trimestrul III al anului 2020, potrivit reglementarilor in vigoare.
Extras din Proiectul de Ordin:
O R D I N nr. ...
privind modificarea Anexei nr.4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod14.13.01.99/bs la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
Avand in vedere prevederile referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin adresa nr.........…. din data de ..................,
in temeiul prevederilor art.101 si art.342 alin.(1) si (4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art.5 alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ORDIN
Art.I - In anexa nr. 4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs” la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, subpunctul 3.1.11 din capitolul II "Completarea declaratiei", se modifica dupa cum urmeaza: ”
3.1.11. Prin exceptie de la subpunctele 3.1, 3.1.1, 3.1.2 si 3.1.3, contribuabilii care indeplinesc conditia prevazuta la art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvermului nr.33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza suma reprezentand bonificatia reglementata la art.1 din aceeasi ordonanta, la randul 1.2. «Bonificatie».”
Art.II - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Emis la Bucuresti, la ...............

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA, neavand cod special pentru servicii intracomunitare, factureaza prestari de servicii online catre o firma platitoare de TVA cu sediul in Olanda. Facturile sunt lunare. Doresc sa stiu cum ar trebuie sa procedez in aceasta speta: trebuie ca societatea din Romania sa isi ia cod intracomunitar? Care este regimul fiscal al acestor servicii? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate incadrata la mari contribuabili, care are obligatia depunerii D406 incepand cu luna iulie 2022, a depus in ianuarie 2023 declaratiile D406 aferente anului 2022. Tinand cont ca la decembrie 2022 balanta nu este finalizata pana la depunerea bilantului, pentru luna ianuarie 2023 avea obligatia sa retrimita D406 cu noile solduri initiale, iar la februarie 2023 sa depuna rectificativa si la dec 2022, si la ianuarie 2023? Cum se va proceda pana la finalizarea lunii decembrie 2022,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu stim cum sa calculam impozitul datorat de un angajat caruia angajatorul ii acorda servicii turistice, pe perioada concediului. Va rugam sa ne ajutati: art.76, al. 4.1) "Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat: d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Una dintre problemele mult discutate recent se refera la obligatia depunerii formularului 700, pana cel tarziu 31 martie 2023, de catre entitati care a fost microintreprindere in 2022 si indeplinesc conditiile specifice de la art. 47 Codul fiscal si la 31 dec 2022 pentru a aplica regimul micro si in 2023. Cu alte cuvinte, pentru ca regimul micro a devenit optional incepand cu 1 ian 2023, se pune intrebarea daca, in aceasta situatie, o microintreprindere trebuie sa-si exercite optiunea pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In aplicarea Legii 448/2006 si 193/2020, este deductibil TVA-ul din factura de achizitie de la o Unitate Protejata autorizata (inregistrata TVA)? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A are incheiat un contract de colaborare cu o persoana fizica B in vederea executarii de catre B a unor servicii in numele lui A. Soc. A suporta cheltuielile cu transportul si cazarea, in acest sens emitandu-se facturi pe numele soc. A (cu mentiunea pe document a numelui persoanei fizice B). Stiu ca aceste sume vor reprezenta venituri impozabile realizate de catre B, respectiv sunt supuse impozitului pe venit corespunzator. Intrebarea mea este cum evidentiez prin inregistrari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<