Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din Elvetia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din Elvetia (tara extracomunitara)Tratamentul fiscal al operatiunii 1. Codul fiscal in art. 128 ...

O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din Elvetia (tara extracomunitara)

Tratamentul fiscal al operatiunii

1. Codul fiscal in art. 128 alin. (9) defineste livrarea intracomunitara ca fiind „... o livrare de bunuri (...), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora“.

De asemenea, potrivit Codului fiscal, „livrari de bunuri“ reprezinta acea operatiune in care are loc „transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri corporale“.

Definirea livrarilor introcomunitare prin acesti termeni (transfer, state membre diferite, bunuri mobile corporale) corespunde legislatiei europene, in speta art. 14 – 19 din Directiva 2006/112/CE (versiunea actualizata a Directivei a VI-a CE, respectiv art. 5 si 28a).

Din perspectiva acestei definitii, putem considera livrarea efectuata din Romania in Franta o livrare intracomunitara, cu toate consecintele ce decurg din aceasta calificare (ex. raportarea Intrastat).

Particularitatea operatiunii descrise tine de calitatea cumparatorului, care este o persoana extracomunitara si care nu va putea beneficia de nici o simplificare prevazuta de legislatia in materie de TVA, fiind astfel obligat sa se inregistreze in unul din statele membre comunitare.

In fapt, doctrina fiscala considera aceste tipuri de operatiuni ca fiind operatiuni triunghiulare false“, singura situatie in care operatiunea poate fi considerata intracomunitara, iar cumparatorul nu este obligat sa efectueze formalitati vamale este cazul cand acesta are calitatea de cumparator revanzator (cazul de fata).

Este foarte important sa nu confundam calitatea in care actioneaza cumparatorul revanzator (achizitioneaza si revinde marfuri in nume propriu) cu cea a intermediarilor/comisionarilor care actioneaza in numele si pe seama altei presoane. Facem aceasta precizare deoarece calitatea de cumparator revanzator ii confera acestuia un regim de TVA diferit fata de cel al comisionarilor (structura de comision).

2. Facturarea operatiunii cu sau fara TVA poate sa difere in functie de optiunea cumparatorului din Elvetia de a se inregistra in scopuri de TVA intr-un alt stat membru comunitar sau in Romania, si de relatia de transport a marfurilor (persoana responsabila pentru transportul acestora in Franta).

A) Daca persoana din Romania sau cumparatorul/revanzatorul sunt responsabile pentru transportul marfurilor, in cazul in care acesta din urma (cump./rev.) s-a inregistrat intr-un alt stat mambru putem considera operatiunea ca livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere in baza art. 143 alin. (2) lit. a) care precizeaza ca sunt scutite de TVA: livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Ca atare, factura pe care o emite va fi fara TVA si va trebui sa contina elementele minimale prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, printre care si
codul de inregistrare in celalalt stat membru al cumparatorului revanzator.

Pentru a beneficia de scutirea de TVA (facturarea fara TVA) va trebui sa faca dovada efectuarii livrarii intracomunitare prin urmatoarele documente art. 10 alin. (1) din O.M.F. nr. 2.222/2006:

  • factura comerciala;
  • documentul (ex.CMR-ul) care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru si, dupa caz,
  • orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Atentie: daca cumparatorul/revanzatorul va comunica un cod de TVA din Romania (cu prefixul RO) datorita exercitarii optiunii de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, factura se va intocmi cu TVA, in acest caz nerespectandu-se conditia imperativa din art. 143 alin. (2) lit. a): ... ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.

B) Situatia este diferita daca transportul este pe relatia cumparator/revanzator – beneficiarul final, caz in care se va efectua o livrare EXW. Consecinta livrarii in astfel de conditii este aceea ca partenerul cumparator/revanzator va trebui sa se inregisreze in scopuri de TVA in Romania, operatiunea fiind considerata una interna, subsecvent
facturarea faca ndu-se cu TVA, deoarece:

  • art. 132 alin. (1) lit. c) stabileste ca locul livrarii este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;
  • nu mai este indeplinita conditia impusa de art. 143 alin. (2) lit. a) referitoare la furnizarea unui cod de TVA dintr-un alt stat membru decat cel al vanzatorului.

3. Obligatii (succedate calendaristic):

  • emiterea facturii cu sau fara TVA in functie de cele prezentate mai sus;
  • raportarea operatiunii in declaratia INTRASTAT (doar daca depasiti plafonul de 300.000 lei) pana in data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea;
  • raportarea operatiunii in decontul de TVA aferent lunii in care s-a realizat livrarea (termen: data de 25 a lunii urmatoare);
  • raportarea operatiunii in declaratia recapitulativa -390 VIES (termen: data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului in care a avut loc operatiunea);
  • daca livrarea este asimilata unei livrari interne (pct. 2/B), operatiunea va fi evidentiata in Declaratia 394 (conform art. 3 din O.M.F. nr. 2.217/2006 si a O.M.E.F. nr. 702/2007), termen: data de 25 a lunii urmatoare incheieirii semestrului in care a avut loc operatiunea.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - O firma din Romania livreaza marfuri in Franta, insa produsele finite sunt facturate unei societati din Elvetia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016