Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noul proiect de lege privind redresarea institutiilor de credit si a firmelor de investitii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: finantare, supraveghere financiara, institutii de credit, firmele de investitii, proiect de lege

La jumatatea saptamanii in curs, Guvernul a aprobat un proiect de Lege privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar.


Prin nou proiect se transpun in legislatia nationala prevederile Directivei 2014/59/UE privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare.

Potrivit informatiilor oficiale, cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar ce va fi instituit prin acest proiect cuprinde prevederi care se refera la trei etape distincte, respectiv pregatirea, interventia timpurie si rezolutia bancara.


Astfel, potrivit HotNews.ro, pentru fiecare dintre aceste etape au fost preluate, conform dispozitiilor Directivei 2014/59/UE, conditiile declansatoare, obiectivele si principiile care trebuie respectate, competentele autoritatilor implicate, instrumentele ce pot fi aplicate, precum si conditiile, limitele si modalitatea de implementare a acestora, mecanismele de finantare a rezolutiei, derogarile de la aplicarea altor acte normative, mecanismele de siguranta, caile de atac accesibile persoanelor care se considera prejudiciate prin actele autoritatilor desemnate sa puna in aplicare dispozitiile actului normativ.

Aceeasi sursa noteaza ca rezolutia presupune o interventie a autoritatilor statului in conditii expres determinate, iar o actiune de rezolutie este considerata de interes public. O actiune de rezolutie poate fi dispusa:

    In momentul in care se stabileste ca o institutie intra sau este susceptibila de a intra intr-o stare de dificultate majora,
    Nu exista nicio perspectiva rezonabila ca printr-o masura alternativa, de natura privata sau o masura de supraveghere, sa se previna intrarea in dificultate a institutiei intr-un interval de timp rezonabil
    Actiunea de rezolutie este necesara din perspectiva interesului public, sens in care autoritatile de rezolutie trebuie sa fie abilitate prin lege sa aplice, fara intarziere, instrumentele de rezolutie prevazute.

Totodata, prin proiectul legislativ se desemneaza la nivel national autoritatile care vor exercita competentele de rezolutie:

    Banca Nationala a Romaniei pentru institutiile de credit si entitatile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de aceasta autoritate, in calitate de autoritate competenta cu supravegherea prudentiala;
    Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru firmele de investitii si entitatile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de aceasta autoritate, in calitate de autoritate competenta cu supravegherea prudentiala.

Referitor la finantarea masurilor de rezolutie in relatie cu institutiile de credit, aceeasi sursa informeaza ca proiectul legislativ prevede crearea fondului de rezolutie bancara pe modelul deja existent in legislatia nationala pentru fondul de restructurare bancara (constituit prin Ordonanta Guvernului nr.39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noul proiect de lege privind redresarea institutiilor de credit si a firmelor de investitii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016