Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ordonanta privind plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Taxa pe valoare adaugata ramane 19% in anul 2018, insa apar modificari la plata acestei taxe de catre firmele platitoare de TVA, informeaza startupcafe.ro.
Mecanismul platii defalcate a TVA a fost introdus optional de Guvern din octombrie 2018, cu obligativitatea aplicarii de catre toate firmele platitoare de TVA de la 1 ianuarie 2018.
Ulterior, Parlamentul a modificat sistemul obligatoriu si l-a limitat la anumite categorii de firme, mai exact: cele aflate in insolventa si cele cu anumite restante la plata, care trebuie sa isi deschida separat cel putin un cont de TVA.
Pentru firmele platitoare de TVA care nu sunt obligate la sistemul split TVA, exista posibilitatea de a trece optional la plata defalcata a TVA.
Sunt exceptate situatiile in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, in care plata se efectueaza in natura sau prin compensare, precum si la finantarea acordata de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea createlor, prevede textul actului normativ.

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Contul TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat, precum si cu plata altor obligatii bugetare.

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Conturile de TVA, destinatie noua. Modificari de ultima ora la SPLIT TVASPLIT TVA, abrogat incepand cu 1 februarie 2020. OUG 78/2019In toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaPNL: Proiect de lege cu privire la abrogarea SPLIT TVASPLIT TVA: Cine depune Formularul 310 si ce documente justificative sunt obligatoriiUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Investitii efectuate asupra unui imobil. Care sunt aspectele fiscale si contabile de care tinem cont?Deducere cheltuieli cu autoturismele directorilor de vanzariLivrare intracomunitara si marfuri lipsa pe timpul transportului. Ce regim TVA se aplica?Vanzare fond de comert. Regim TVAMinistrul Finantelor a prezentat prioritatile Romaniei, in ceea ce priveste finanteleUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fizice
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"