Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ordonanta privind plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Taxa pe valoare adaugata ramane 19% in anul 2018, insa apar modificari la plata acestei taxe de catre firmele platitoare de TVA, informeaza startupcafe.ro.
Mecanismul platii defalcate a TVA a fost introdus optional de Guvern din octombrie 2018, cu obligativitatea aplicarii de catre toate firmele platitoare de TVA de la 1 ianuarie 2018.
Ulterior, Parlamentul a modificat sistemul obligatoriu si l-a limitat la anumite categorii de firme, mai exact: cele aflate in insolventa si cele cu anumite restante la plata, care trebuie sa isi deschida separat cel putin un cont de TVA.
Pentru firmele platitoare de TVA care nu sunt obligate la sistemul split TVA, exista posibilitatea de a trece optional la plata defalcata a TVA.
Sunt exceptate situatiile in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, in care plata se efectueaza in natura sau prin compensare, precum si la finantarea acordata de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea createlor, prevede textul actului normativ.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Contul TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat, precum si cu plata altor obligatii bugetare.
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firmele vor avea conturi deschise gratuit la trezorerie, pentru plata defalcata a TVASPLIT TVA. Cum se efectueaza plata facturilor?Sinteza: Noutati din domeniul TVA: plata defalcata, intrebari si raspunsuriNoi propuneri din partea Finantelor si explicatii privind plata defalcata TVA/SPLIT TVASPLIT TVA. Cum se poate renunta la sistemUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Prestator neplatitor de TVA. DezavantajeANAF ramburseaza in august TVA de 1.375,7 milioane leiVanzare produse expirate. Cheltuieli deductibileRenuntare la creanta fata de societate. Ce documente se vor intocmi si cand se aplica TVA?Cota TVA de 5% pentru carti. Ce implicatii fiscale apar la achizitie?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"