Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de credit

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 03 Ian. 2019
Tags: cjue, anulare retroactiva a contractelor de credite, contract de credit

Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a aratat intr-o propunere care ar fi conditiile in care o lege privind anularea retroactiva a contractelor de credit si-ar proba utilitatea.

In propunerea catre CJUE, avocatul general Evgeni Tanchev a plecat de la cazul unui cetatean croat, Anica Milivojević, care in anul 2007 a incheiat un contract de imprumut unic in valoare de 47 000 de euro cu Raiffeisenbank (cu sediu social in Austria). Contractul de imprumut a fost intermediat de un rezident in Croatia.  Imprumutul a fost garantat de Milivojević printr-o declaratie de garantie data in fata notarului, in temeiul careia s-a inregistrat o ipoteca asupra imobilelor sale in Registrul croat al proprietatilor. In anul 2015, doamna Milivojević a introdus o actiune impotriva Raiffeisenbank, prin care a solicitat constatarea nulitatii contractului de imprumut unic si a celorlalte acte juridice conexe, scrie E-juridic.ro.

Tribunalul Municipal din Rijeka, Croatia a inchis dezbaterile asupra litigiului in iulie 2017 si le-a redeschis in august 2017  cand a intrat in vigoare o lege nationala, din 14 iulie 2017, care ar putea fi aplicabila in litigiul principal. La data respectiva, contractul era in vigoare de sapte ani. Guvernul Croatiei a declarat, intr-un aviz din 25 mai 2017, ca ceea ce reprezenta la acea data proiectul de Lege din 14 iulie 2017 trebuia sa poata avea efecte retroactive, avand in vedere ca obiectivul masurii nu putea fi atins in alt mod. Legea prevede nulitatea contractelor de imprumut si a altor acte juridice care se intemeiaza pe contractele de imprumut incheiate intre un debitor croat si un creditor strain care nu detine autorizatiile obligatorii sau aprobarile autoritatilor competente din Croatia in legatura cu contracte incheiate intre 2000 si 2010. Potrivit prevederilor din proiectul de lege, contractele in discutie sunt cele incheiate in perioada 2000-2010. Ulterior acestei perioade, Croatia a aderat la Uniunea Europeana, ceea ce a oferit institutiilor de credit straine posibilitatea de a presta temporar servicii financiare fara sa aiba nevoie de o autorizatie din partea Bancii Nationale a Croatiei. Tribunalul Municipal din Rijeka a arata ca din avizul Guvernului Republicii Croatia nu rezulta ca sunt protejate drepturile doamnei Milivojević (precum dreptul consumatorilor de a primi informatii sau dreptul de a fi protejat impotriva tratamentului neloial) in cauza care ar putea fi recunoscute in dreptul Uniunii Europene drept exceptie de la libera prestare a serviciilor.
Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detaliiCiteste articolul integral pe E-juridic.ro.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de credit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016