Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de credit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 03 Ian. 2019
Tags: cjue, anulare retroactiva a contractelor de credite, contract de credit

Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a aratat intr-o propunere care ar fi conditiile in care o lege privind anularea retroactiva a contractelor de credit si-ar proba utilitatea.

In propunerea catre CJUE, avocatul general Evgeni Tanchev a plecat de la cazul unui cetatean croat, Anica Milivojević, care in anul 2007 a incheiat un contract de imprumut unic in valoare de 47 000 de euro cu Raiffeisenbank (cu sediu social in Austria). Contractul de imprumut a fost intermediat de un rezident in Croatia.  Imprumutul a fost garantat de Milivojević printr-o declaratie de garantie data in fata notarului, in temeiul careia s-a inregistrat o ipoteca asupra imobilelor sale in Registrul croat al proprietatilor. In anul 2015, doamna Milivojević a introdus o actiune impotriva Raiffeisenbank, prin care a solicitat constatarea nulitatii contractului de imprumut unic si a celorlalte acte juridice conexe, scrie E-juridic.ro.

Tribunalul Municipal din Rijeka, Croatia a inchis dezbaterile asupra litigiului in iulie 2017 si le-a redeschis in august 2017  cand a intrat in vigoare o lege nationala, din 14 iulie 2017, care ar putea fi aplicabila in litigiul principal. La data respectiva, contractul era in vigoare de sapte ani. Guvernul Croatiei a declarat, intr-un aviz din 25 mai 2017, ca ceea ce reprezenta la acea data proiectul de Lege din 14 iulie 2017 trebuia sa poata avea efecte retroactive, avand in vedere ca obiectivul masurii nu putea fi atins in alt mod. Legea prevede nulitatea contractelor de imprumut si a altor acte juridice care se intemeiaza pe contractele de imprumut incheiate intre un debitor croat si un creditor strain care nu detine autorizatiile obligatorii sau aprobarile autoritatilor competente din Croatia in legatura cu contracte incheiate intre 2000 si 2010. Potrivit prevederilor din proiectul de lege, contractele in discutie sunt cele incheiate in perioada 2000-2010. Ulterior acestei perioade, Croatia a aderat la Uniunea Europeana, ceea ce a oferit institutiilor de credit straine posibilitatea de a presta temporar servicii financiare fara sa aiba nevoie de o autorizatie din partea Bancii Nationale a Croatiei. Tribunalul Municipal din Rijeka a arata ca din avizul Guvernului Republicii Croatia nu rezulta ca sunt protejate drepturile doamnei Milivojević (precum dreptul consumatorilor de a primi informatii sau dreptul de a fi protejat impotriva tratamentului neloial) in cauza care ar putea fi recunoscute in dreptul Uniunii Europene drept exceptie de la libera prestare a serviciilor.

Citeste articolul integral pe E-juridic.ro.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de credit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016