Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
de Alina Georgiana Costache la 03 Ian. 2019Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a aratat intr-o propunere care ar fi conditiile in care o lege privind anularea retroactiva a contractelor de credit si-ar proba utilitatea.
In propunerea catre CJUE, avocatul general Evgeni Tanchev a plecat de la cazul unui cetatean croat, Anica Milivojević, care in anul 2007 a incheiat un contract de imprumut unic in valoare de 47 000 de euro cu Raiffeisenbank (cu sediu social in Austria). Contractul de imprumut a fost intermediat de un rezident in Croatia. Imprumutul a fost garantat de Milivojević printr-o declaratie de garantie data in fata notarului, in temeiul careia s-a inregistrat o ipoteca asupra imobilelor sale in Registrul croat al proprietatilor. In anul 2015, doamna Milivojević a introdus o actiune impotriva Raiffeisenbank, prin care a solicitat constatarea nulitatii contractului de imprumut unic si a celorlalte acte juridice conexe, scrie E-juridic.ro.
Tribunalul Municipal din Rijeka, Croatia a inchis dezbaterile asupra litigiului in iulie 2017 si le-a redeschis in august 2017 cand a intrat in vigoare o lege nationala, din 14 iulie 2017, care ar putea fi aplicabila in litigiul principal. La data respectiva, contractul era in vigoare de sapte ani. Guvernul Croatiei a declarat, intr-un aviz din 25 mai 2017, ca ceea ce reprezenta la acea data proiectul de Lege din 14 iulie 2017 trebuia sa poata avea efecte retroactive, avand in vedere ca obiectivul masurii nu putea fi atins in alt mod. Legea prevede nulitatea contractelor de imprumut si a altor acte juridice care se intemeiaza pe contractele de imprumut incheiate intre un debitor croat si un creditor strain care nu detine autorizatiile obligatorii sau aprobarile autoritatilor competente din Croatia in legatura cu contracte incheiate intre 2000 si 2010. Potrivit prevederilor din proiectul de lege, contractele in discutie sunt cele incheiate in perioada 2000-2010. Ulterior acestei perioade, Croatia a aderat la Uniunea Europeana, ceea ce a oferit institutiilor de credit straine posibilitatea de a presta temporar servicii financiare fara sa aiba nevoie de o autorizatie din partea Bancii Nationale a Croatiei. Tribunalul Municipal din Rijeka a arata ca din avizul Guvernului Republicii Croatia nu rezulta ca sunt protejate drepturile doamnei Milivojević (precum dreptul consumatorilor de a primi informatii sau dreptul de a fi protejat impotriva tratamentului neloial) in cauza care ar putea fi recunoscute in dreptul Uniunii Europene drept exceptie de la libera prestare a serviciilor.
Citeste articolul integral pe E-juridic.ro.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de credit":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Clasament PwC: Romania, printre primele tari din Europa Centrala care se conformeaza legislatiei fiscaleBunuri livrate in Lituania: Scutire de TVA si lipsa codului TVA al cumparatoruluiStudiu de caz: Elemente de constructii transportate si montate in alt stat membru. Calificarea ca operatiune unica din prespectiva TVASeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITARecuperarea taxei auto! OUG 35/2019 prevede ca cei cu datorii la stat vor primi banii integralUltimele articole
Oficial AFP: Sume platite de beneficiari pentru rezilierea anticipata a contractelor de tip abonament. Tratament TVARegimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societateMFP modifica legislatia RCA (proiect de lege)Modificarea OMFP 103/2016 - justificarea scutirilor de TVA (propunere CCF)Atelier TVA 2019: Fii la curent cu modificarile legislatiei interne si europene privind TVA
Mai multe articole despre CJUE
Articole similare
Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?Studiu de caz: Dobanzi aferente imprumuturilor pe termen scurt nerambursate la scadentaRomanii nu sunt informati cand iau un credit nouNoutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialStudiu de caz: Regimul TVA in cazul contractului de imprumut intre entitati afiliate d.p.d.v. al TVA-uluiUltimele articole
Comunicat oficial MFP: Scutirea de la plata impozitului pe transfer pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plataCe regim TVA se aplica pentru un CONTRACT DE CREDITare?CONTRACT DE CREDITare. Ce regim de TVA se aplica pentru serviciile prestate?Ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a beneficia de rate reduse la credit?Acordare imprumut de catre societate administratorului. Ce conditii sunt obligatorii?
Mai multe articole despre contract de credit

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"