keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Dobanzi aferente imprumuturilor pe termen scurt nerambursate la scadenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: dobanzi, investitii imobiliare, dobanda, codul fiscal, imprumuturi

In analiza urmatoare, in luna aprilie 2016, o firma de investitii imobiliare a contractat un imprumut in valuta de la o firma din grup. Imprumutul are termen de rambursare un an, iar dobanda este in cuantum de 4%. Stabilim in ce masura cheltuiala cu dobanda este deductibila dat fiind faptul ca termenul de rambursare este sub un an. De asemenea, firma are capitaluri proprii negative. Stabilim cum procedam in aprilie 2017 in situatia in care societatea nu a rambursat imprumutul si daca se procedeaza la recalcularea impozitului pe profit pentru anul 2016 in situatia in care dobanzile si diferentele de curs au fost tratate ca fiind deductibile.

Potrivit art. 27 alin. (1) din Codul fiscal, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu 3. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
 
Conform art. 27 alin. (3) din Codul fiscal, in capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor/imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an. In acest caz, impozitul pe profit se recalculeaza si pentru perioada de rambursare anterioara prelungirii.
 
Deci, chiar daca ai incheiat un contract de creditare pe termen scurt, din punct de vedere fiscal, dupa expirarea termenului de rambursare, imprumutul pe termen scurt este tratat ca un imprumut pe termen lung si aveti obligatia sa recalculati impozitul pe profit si pentru perioada de rambursare anterioara prelungirii.
 
Pentru acest imprumut, conform art. 27 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, pierderea neta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanzile, iar deductibilitatea acestor sume se stabileste la fel ca in cazul dobanzilor (deci nedeductibile in cazul prezentat). 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016