Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Creditele acordate companiilor le-au depasit pe cele pentru persoanele fizice prima data in 8 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 19 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: credite companii, credite populatie, sold credite

Pentru prima data in opt ani de zile, totalul imprumuturilor acordate de banci pentru persoanele juridice a depasit creditele acordate populatiei. Astfel, ca urmare a faptului ca bancile s-au orientat mai mult catre companii in ultimul an, totalul creditelor pentru companii a inregistrat o crestere de 10,5% in S1 ajungand pana la 194,3 miliarde de lei, in vreme ce imprumuturile pentru persoanele fizice au crescut cu doar 3,7%, pana la 87,65 miliarde de lei.

Cu toate acestea, unii bancheri se apara si spun ca nu exista o tendinta anume a bancilor de a se orienta catre companii. Astfel, acestia spun ca populatia este mai prudenta cand vine vorba de contractarea unui imprumut. In plus, exista si un anumit grad de saturare a pietei.

Potrivit datelor BNR, in primul semestru din 2010, creditele pentru persoanele juridice erau in crestere cu 3,2% fata de finele lunii iunie din 2009, ajungand la un total de 175,7 miliarde de lei. In paralel, imprumuturile pentru populatie urcasera cu 7,6% pana la 84,5 miliarde de lei. Creditarea pentru companii a avut cel mai mare avans, de 44,2%, in primul semestru din 2008, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

In functie de tipul de risc, soldul creditelor de trezorerie era de 71,2 miliarde de lei la finalul lunii iunie, fiind astfel cu 5,6% mai mare decat in aceeasi perioada din 2010. Imprumuturile pentru investitii imobiliare au crescut cu 10,1% in ultimul an si au ajuns la 52,2 miliarde de lei. Prin comparatie, creditele pentru finantarea stocurilor si a echipamentelor s-a majorat cu 14,7% la 48,25 miliarde de lei.

Domeniile din economie in care soldul creditelor a inregistrat cel mai mare avans in perioada iunie 2010-iunie 2011 au fost agricultura (+41%), de la 6,5 miliarde de lei la 9,17 miliarde de lei, administratia publica (+16%), de la 11,9 miliarde de lei la 13,8 miliarde de lei, si constructiile (+13,8%), de la 29,5 miliarde de lei la 33,55 miliarde de lei. La sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor oficiale, 58,4% din totalul creditelor acordate in Romania (164,5 miliarde de lei) erau in euro, 34,6% in lei (97,6 miliarde de lei), 2,7% in dolari americani (7,7 miliarde de lei), iar restul, de 4,3%, in alte valute, in special franci elvetieni (12,1 miliarde de lei).
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Creditele acordate companiilor le-au depasit pe cele pentru persoanele fizice prima data in 8 ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016