Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Chiar si in cazul ofertelor cu dobanzi promotionale, valabile pe termen limitat, imprumuturile ipotecare si de consum acordate in Romania costa mai mult decat in alte state membre ale Uniunii ...
Chiar si in cazul ofertelor cu dobanzi promotionale, valabile pe termen limitat, imprumuturile ipotecare si de consum acordate in Romania costa mai mult decat in alte state membre ale Uniunii Europene.
Creditele in euro acordate de bancile din Romania se afla pe locul al doilea in topul celor mai scumpe imprumuturi acordate in statele UE care inca nu au trecut la euro. Imprumuturi mai scumpe decat noi mai contracteaza doar bulgarii.
Exista insa si reversul medaliei: depozitele in euro sunt platite mai bine (in termenii dobanzilor nominale) in Romania si in Bulgaria decat in celelalte tari europene. Alaturi de vecinii bulgari, suntem insa si campioni la inflatie, care reduce semnificativ castigul real.
Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele ipotecare in euro acordate in Romania in luna septembrie a fost de 6,7%, in timp ce in Bulgaria a fost de 9,38%, conform informatiilor publicate de bancile centrale. Cele mai ieftine credite in euro pentru locuinte (DAE medie de numai 2,2%) au fost acordate in Danemarca, tara in care platile nu se fac inca in moneda unica.
Promotiile la serviciile bancare, la moda in UE
Finlanda este tara din zona euro cu cele mai ieftine imprumuturi acordate de banci – cele de consum au avut costuri efective sub 6% in septembrie, iar cele pentru locuinte – sub 2,3%. Finlandezii nu primesc insa cele mai mici dobanzi nominale la depozitele in euro din UE, acestea fiind rezervate austriecilor. Dobanzile medii la depozitele la termen achitate de banci in Austria au fost de 1,17%. Creditele contractate de austrieci au fost mai scumpe decat cele contractate de finlandezi, dar si de spanioli si de italieni in septembrie a.c.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Mai scumpe decat imprumuturile luate de austrieci au fost cele contractate de greci in luna mentionata. Ultimii suporta un cost efectiv mediu de aproape 4%.
Cam la acelasi nivel se situeaza insa si bonificatiile platite grecilor care-si tin economiile la banci, in depozite la termen. Insa, costul efectiv al creditelor noi este redus de dobanzile promotionale, fixe in primele luni de rambursare a acestora. In Grecia, dobanzile nominale la creditele pentru locuinte, care sunt fixe timp de cel mult un an, s-au situat in septembrie la 3,54%, nivel doar cu putin mai redus decat cel al dobanzilor platite la depozitele pe termene mai mici de un an – 3,58%, adica mai mult decat in Romania. Insa dobanzile mari platite la depozitele grecilor arata si nevoia de lichiditati a bancilor de pe aceasta piata. In acelasi timp, dobanzile foarte mici nu sunt valabile pe termen lung: grecii care au luat un credit ipotecar in septembrie si au ales ca dobanda sa fie fixa cel putin zece ani suporta un cost efectiv mediu de 4,82%. La noi, la aceste credite, dobanzile nominale fixe tot timp de mai mult de zece ani au fost doar putin mai mari in septembrie – 4,89%.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Export din UE. Regim TVAVenituri din investitii si contributii datorate. Cum procedam in functie de OUG 79/2017?Documentar fiscal: Norme actuale privind plata TVA la buget Conform alin. (1) art.157 din Codul fiscal, orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligTichete cadou acordate potrivit legii. Exceptia de la plata contributiilor socialeDeclaratia 100. Declaratia 101. PrevederiUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024E-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
Saptamana 04 - 10 februarie 2008Legea 70/2016 ratifica Acordul multilateral al autoritatilor competente pentru schimb automat de informatiiNou! Procedura pentru a beneficia de facilitatile fiscale si pentru anularea obligatiilor de plata accesoriiCompletare si depunere Declaratia 205!Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAUltimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Reminder! Pana pe 19 decembrie 2024 trebuie depusa D11A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"