Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ITM Salaj a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ pentru firme cu privire la programarea concediului de odihna pentru 2024.
Codul muncii prevede ca angajatorul are obligatia de a programa concediile de odihna pana la finalul anului curent pentru anul urmator, dar cu consultarea colectiva sau individuala a salariatilor.
Concediul anual de odihna reprezinta un drept al salariatilor, iar angajatorii au obligatia de a-l acorda in anul calendaristic corespunzator.
Art. 148 alin. (1) din lege dispune : „Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.”
Consultarea este necesara atat pentru asigurarea predictibilitatii in organizarea si functionarea unitatii, cat si pentru acordarea unei perioade de repaus anual fiecarui salariat.
In cazul programarilor colective, care se fac in urma consultarilor cu organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor, se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
In cazul programarilor individuale, care se efectueaza dupa consultarea fiecarui salariat in parte, se poate stabili efectiv data efectuarii concediului sau perioada de 3 luni in interiorul careia salariatul are dreptul de a-si lua concediul.
In situatia in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, restul zilelor putand fi programate conform acordului partilor.
Codul muncii stabileste faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu unele exceptii motivate obiectiv.
In cazul in care salariatul nu si-a efectuat integral concediul de odihna in anul calendaristic corespunzator, angajatorul este obligat sa il acorde intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Ca exceptie, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
De retinut este faptul ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
De asemenea, preavizul acordat de angajator in vederea concedierii si concediul de odihna nu se pot suprapune avand scopuri diferite. Concediul de odihna are ca scop refacerea, regenerarea capacitatii de munca, salariatul neavand disponibilitatea necesara identificarii unui nou loc de munca, eludandu-se astfel scopul avut in vedere de legiuitor atat in instituirea dreptului la concediul de odihna cat si in acordarea preavizului.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 58 din 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscaleControale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiPersoanele cu activitati independente suporta impozitele daca veniturile sunt asimilate salariuluiCum a fost modificat Codul Fiscal prin Legea 34/2023Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de muncaUltimele articole
Cum se calculeaza zilele de concediu neefectuateFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Controale ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024Campanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiControale ITM in 2024. Inspectorii au verificat angajatorii din domeniile Coafura si Activitati de intretinere corporalaArticole similare
TOT ce trebuie sa stii despre PROGRAMAREA CONCEDIULUI DE ODIHNA pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"