Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TOT ce trebuie sa stii despre programarea concediului de odihna pentru 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 28 Dec. 2023
TOT ce trebuie sa stii despre programarea concediului de odihna pentru 2024
Tags: concediu de odihna, concediu de odihna 2024

ITM Salaj a publicat recent, pe site-ul oficial, un comunicat de presa, despre programarea concediului de odihna pentru 2024.

Codul muncii prevede ca angajatorul are obligatia de a programa concediile de odihna pana la finalul anului curent pentru anul urmator, dar cu consultarea colectiva sau individuala a salariatilor.

Concediu de odihna 2024

Concediul anual de odihna reprezinta un drept al salariatilor, iar angajatorii au obligatia de  a-l acorda in anul calendaristic corespunzator.

Art. 148 alin. (1) din lege dispune : „Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.”

Consultarea este necesara atat pentru asigurarea predictibilitatii in organizarea si functionarea unitatii, cat si pentru acordarea unei perioade de repaus anual fiecarui salariat.

In cazul programarilor colective, care se fac in urma consultarilor cu organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor, se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

In cazul programarilor individuale, care se efectueaza dupa consultarea fiecarui salariat in parte, se poate stabili efectiv data efectuarii concediului sau perioada de 3 luni in interiorul careia salariatul are dreptul de a-si lua concediul.

In situatia  in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt,  restul zilelor putand fi programate conform acordului partilor.

Codul muncii stabileste faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu unele exceptii  motivate obiectiv.

In cazul in care salariatul nu si-a efectuat integral concediul de odihna in anul calendaristic corespunzator,  angajatorul este obligat sa il acorde  intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Ca exceptie, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

De retinut este faptul ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata  concediului de odihna anual. 

De asemenea, precizam ca preavizul acordat de angajator in vederea concedierii si concediul de odihna nu se pot suprapune avand scopuri diferite. Concediul de odihna are ca scop refacerea, regenerarea capacitatii de munca, salariatul neavand disponibilitatea  necesara identificarii unui nou loc de munca, eludandu-se astfel scopul avut in vedere de legiuitor atat in instituirea dreptului la concediul de odihna cat si in acordarea preavizului.




Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TOT ce trebuie sa stii despre programarea concediului de odihna pentru 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016