Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Din varii motive concediul de odihna nu a fost efectuat in anii precedenti. Poate fi el compensat? Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma ...
Din varii motive concediul de odihna nu a fost efectuat in anii precedenti. Poate fi el compensat?
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art. 139 si urmatoarele din Codul muncii).
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
Prin exceptie efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Prin urmare, asa cum dispune art. 141 alin. (1) din Codul muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Art. 141 alin. (3) din acelasi cod impune angajatorului sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 141 alin. (3) din Codul muncii, atrage raspunderea patrimoniala a acestuia. In acest sens, art. 269 alin. (1) din Codul muncii, dispune:
"Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.
Intr-o astfel de situatie, solutia nu poate fi alta decat obligatia angajatorului de a plati salariatului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul respectiv.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In concluzie, dreptul salariatului de a pretinde despaguri pentru nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 141 alin. (3) din Codul muncii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune conform art. 283 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 141 alin. (4) din Codul muncii).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de muncaPrevederi speciale cu privire la durata concediului de odihna in 2021Impozitul pe salarii. Documentar fiscal in conformitate cu legislatia actualaIndemnizatie si prima de concediu. Luna impozitariiDocumentar fiscal privind impozitul pe salariiUltimele articole
Plata concedii de munca neefectuate dupa desfacere CIMAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"