Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: In ce conditii se pot efectua plati catre fosti angajati a unor drepturi cuvenite si care nu au fost acordate la desfacerea contractului de munca, respectiv e vorba de plata concediilor ...
Intrebare: In ce conditii se pot efectua plati catre fosti angajati a unor drepturi cuvenite si care nu au fost acordate la desfacerea contractului de munca, respectiv e vorba de plata concediilor neefectuate de catre acestia pana la data plecarii.
Aceste drepturi nu au fost inregistrate in statul de plata si nici nu s-au platit. Daca platesc ulterior inchiderii cartii de munca, cum se rezolva problema declararii contributiilor aferente acestora in declaratiile de sanatate, CAS, somaj?
Raspuns: Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor sai toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, in temeiul art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii.
Dreptul la concediu de odihna anual, precum si la indemnizatia de concediu de odihna si compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat in cazul incetarii contractului individual de munca sunt drepturi reglementate prin art. 139-147 din Codul muncii.
Asadar, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani numai in cazul desfacerii contractului individual de munca si se plateste odata cu plata ultimilor drepturi salariale cuvenite. in cazul incetarii contractului individual de munca, efectuarea concediului de odihna nu mai este posibila si, din aceasta cauza, se naste dreptul salariatului de a primi o compensatie in bani pentru zilele de concediu ce i se cuveneau, proportional cu perioada lucrata, si pe care nu le-a efectuat.
Acesta este un drept al salariatului si o obligatia corelativa ce revine angajatorului.
Suma reprezentand compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se adauga la venitul brut din salarii realizat aferent lunii in care are loc desfacerea contractului individual de munca, asupra caruia se calculeaza toate contributiile aferente. in aceasta situatie, va trebui sa rectificati declaratiile nominale de contributii din ultima luna de activitate, si implicit si declaratiile 100 si 102.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Cu toate acestea, in masura in care nu ati constituit dreptul respectiv la momentul incetarii contractului de munca, si il veti acorda ulterior, in acelasi mod in care puteti acorda fostilor salariati si alte venituri urmare contractului individual de munca, acestea vor reprezenta venit al lunii in care se platesc, societatea avand obligatia retinerii si virarii contributiilor si impozitului pe venit.
Din pacate declaratiile nominale de CAS si somaj nu sunt adaptate si pentru aceste situatii. in ceea ce priveste declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale, Ordinul 340/2001 prevede ca pentru situatiile in care au intervenit modificari cu privire la veniturile inscrise in declaratia nominala, prin acordarea retroactiva a unor drepturi banesti asupra carora se datoreaza contributie, nu se depune declaratie rectificativa.
Aceste venituri se includ in baza de calcul a lunii in care aceste drepturi se achita. Fac exceptie situatiile in care drepturile banesti in cauza au fost acordate in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, cazuri pentru care se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.
La depunerea la casa teritoriala de pensii a declaratiilor rectificative, acestea vor fi insotite de o nota justificativa intocmita de angajator, semnata de conducatorul unitatii, prin care se motiveaza necesitatea efectuarii rectificarilor, si de copia documentului legal care sta la baza acestora.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Titlul II Captitolul II partea a II-aSalariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS la salariul minimCIM cu vechime mai mare de 2 ani. Cand trebuie majorat salariul de baza minim?Pot angajatii sa aiba functia de baza la un angajator cu care au incheiat CIM part-time?A fost aprobat modelul unic al certificatului de concediu medical. Instructiuni si mod de completare (Ordinul 1092/2020)Ultimele articole
Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importanteDin 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateTichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Articole similare
Firme (coduri CAEN) care se incadreaza pentru a beneficia de facilitatile fiscale conform legii 135/2022Contributii sociale. Care este baza de calcul ( partea a I )ANAF va anunta ce conditii trebuie sa indepliniti ca sa fiti acreditat pentru depunerea declaratiei 112NOU! Tichete de vacantaTermenele de declarare aferente Declaratiei 112Ultimele articole
Revisal, inlocuit pana pe 30 septembrie 2025 cu sistemul Reges-Online! 8 NOUTATI importantePiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorTichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"