keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Costul fortei de munca s-a MAJORAT in trimestrul III din 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 05 Dec. 2018
Tags: costuri salariale, costul fortei de munca, ins

Pentru un salariat este simplu sa isi "vanda" munca socotind-o doar in banii pe care ii primeste efectiv in mana, fara a mai tine cont de celelalte costuri ale angajatorului. De exemplu, in 2017, un angajator a platit pentru un salariat in jur de 4.008 lei, lunar, in medie.

Datele transmise de Institutul National de Statistica (INS) arata ca, in 2016, cheltuiala unui angajator cu un salariat a fost, in medie, de 3.493 lei/luna/salariat, ceea ce inseamna ca aceste costuri au crescut considerabil in ultimii 2 ani.
 

Domeniile cel mai bine platite in 2017

In domeniul informatiilor si al comunicatiilor s-au inregistrat cele mai mari venituri salariale nete (dublu fata de medie), in domeniul banci si asigurari diferenta fata de media salariala a fost de +84,3%. Administratia publica a inregistrat un plus fata de medie de 64,3%, industria extractiva (+56,8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+47,0%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+33,9%), sanatate si asistenta sociala (+14,3%), iar in invatamant castigurile salariale au fost aproape de media nationala (+2,1%).

La polul opus, au fost multe domenii unde salariile inregistrate s-au situat mult sub media nationala: hoteluri si restaurante (-39,1%), alte activitati de servicii (-33,5%), constructii (-27,5%), agricultura, silvicultura si pescuit (-20,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-20,1%), tranzactii imobiliare (-17,2%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-15,9%).

Costul orar  al fortei de munca

“In trimestrul III 2018 costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,53%, fata de trimestrul precedent, si de 13,91%, fata de acelasi trimestru al anului anterior”, potrivit datelor transmise de INS. 

Totusi, desi media salariala in invatamant se situeaza foarte aproape de media nationala a salariului, in trimestrul III 2018, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in invatamant (29,29%), ca urmare a vacantei scolare si a diminuarii timpului efectiv lucrat. 

“La o distanta considerabila, cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in: administratia publica (3,18%), activitatile de spectacole, culturale si recreative (2,57%), industria prelucratoare (1,14%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,03%), sanatate si asistenta sociala (0,04%)”, se arata in comunicatul remis de INS.

Fata de trimestrul anterior, cresterile salariale cu forta de munca au fost de 1,52%. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016