Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza angajatorii ca incepand cu data de 25 iulie 2020 au devenit aplicabile modificarile survenite la Legea nr. 448 / 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Drepturile de care beneficiaza persoanele cu handicap incadrate in munca sau aflate in cautarea unui loc de munca:
-cursuri de formare profesionala,
-adaptare rezonabila la locul de munca,
-consiliere din partea unui consilier specializat in medierea muncii,
-perioada de proba la angajare de cel putin 45 de zile lucratoare,
-preaviz platit de minimum 30 de zile lucratoare acordat la desfacerea contractului individual de munca pentru motive neimputabile angajatului precum si
-posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, daca beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare.
ATENTIE! Un element de noutate pe care-l aduce modificarea legislativa, vizeaza obligatia angajatorului de a asigura accesul persoanelor cu handicap la ocuparea unui loc de munca adaptat, conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap precum si de a adapta rezonabil locul de munca ce urmeaza a fi ocupat de catre acestea.
Legiuitorul defineste ,,adaptare rezonabila la locul de munca” ca fiind totalitatea modificarilor facute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la munca al persoanei cu handicap; presupune modificarea si/sau adaptarea programului de lucru in conformitate cu potentialul functional al persoanei cu handicap, achizitionarea de echipament asistiv, dispozitive si tehnologii asistive si alte masuri asemenea;
Neasigurarea adaptarii locului de munca conform celor expuse mai sus constituie contraventie, angajatorii riscand amenzi cuprinse intre 10.000 si 25.000 lei.
Reiteram cu acest prilej, ca in contextul incadrarii in munca, prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III.
Sursa: ITM
Sursa: ITM
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Reguli noi la incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Ce drepturi trebuie sa respecte angajatorii":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Atentie la obligatiile sediilor secundare! Vezi ce trebuie respectat urgentIntrebari frecvente legate de raportul VIESReguli TVA in atentia organizatorilor de evenimente in anul 2017?Cei care au de luat bani de la stat scapa de taxeSponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?Ultimele articole
ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaMasura reducerii timpului de lucru. Cum se inregistreaza modificarile privind salariul minim in Revisal?Salariul MINIM pe tara in 2021. Precizari oficiale ANAFPlanul de conturi pentru institutiile publice a fost modificat (Ordinul 27/2021)Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatii
Mai multe articole despre drepturi

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"