keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 04 Iul. 2022
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca
Tags: concediu de odihna, compensare in bani

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat, pe site-ul oficial, un comunicat de presa prin care face cateva precizari cu privire la concediul de odihna in 2022. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Fiind un drept  prevazut de lege, salariatii nu pot renunta la concediul de odihna, de asemenea fiind exclusa varianta in care concediul anual de odihna ar putea forma obiectul  unei cesiuni  sau limitari.  Ca exceptie, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Potrivit legii, durata concediului de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare, aceasta fiind stabilita in contractul individual de munca, in conformitate cu reglementarile in vigoare si contractul colectiv de munca aplicabil.

Concediul de odihna se efectueaza, potrivit Codului muncii, “in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator”.

Totodata, Codul muncii prevede motivele din cauza carora salariatul nu poate efectua concediul  de odihna , integral, in anul calendaristic in care s-a nascut dreptul:
 
  • incapacitatea temporara de munca se mentine pe intreaga perioada a unui an calendaristic;
  • incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, caz in care acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate;
  • concediul de odihna este intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective;
  • angajatorul a rechemat salariatul din concediul de odihna, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, cu respectarea obligatiei de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
In cazul in care salariatul se afla in una din situatiile de mai sus,  angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Institutia reaminteste angajatorilor ca au obligatia de a acorda salariatilor concediul de odihna neefectuat in anul 2020, pana la finele lunii iunie 2022.

De retinut este faptul ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata  concediului de odihna anual.

De asemenea, preavizul acordat de angajator in vederea concedierii si concediul de odihna nu se pot suprapune avand scopuri diferite.

Concediul de odihna are ca scop refacerea, regenerarea capacitatii de munca, salariatul neavand disponibilitatea  necesara identificarii unui nou loc de munca, eludandu-se astfel scopul avut in vedere de legiuitor atat in instituirea dreptului la concediul de odihna cat si in acordarea preavizului.


Sursa: ITM

 
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016