Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Prevederi speciale cu privire la durata concediului de odihna in 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 19 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: concediul de odihna, concediul de odihna in 2021, prevederi speciale

Inspectia Muncii a publicat, pe site-ul oficial, o serie de informatii cu privire la concediul de munca in 2021.

Astfel, activitatea prestata de catre salariat in beneficiul unui angajator intr-un an calendaristic da salariatului dreptul la concediu de odihna platit aferent perioadei prestate si obliga angajatorul de a acorda acest drept.

Concediul de odihna este reglementat de Codul Muncii (articolele 144-152) si este un drept garantat in fiecare an tuturor salariatilor la care nu se poate renunta si nici nu poate fi cedat.

Potrivit legii, durata concediului de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare, aceasta fiind stabilita in contractul individual de munca, in conformitate cu reglementarile in vigoare si contractul colectiv de munca aplicabil.

Concediul de odihna se efectueaza, potrivit Codului muncii, “in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pâna la sfârsitul anului calendaristic pentru anul urmator”.

Prin grija angajatorului, in fiecare an calendaristic, concediul de odihna se efectueaza in perioada programata, pâna la sfârsitul anului pentru care se acorda. El se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca cel putin una dintre fractiuni sa depaseasca 10 zile lucratoare .
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Exista si prevederi speciale cu privire la durata concediului:

-Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare , persoanele cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani primesc cel putin trei zile lucratoare in plus la concediul de odihna.
-Perioadele de incapacitate temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestata, astfel ca  nu afecteaza durata concediului de odihna.
-Salariatul are dreptul la concediul de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa-l acorde intr-o perioada de 18 luni incepând cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
-Salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro”primesc in plus trei zile la concediul de odihna.
-Salariatii care sunt incadrati in posturi cu fractiuni de norma au dreptul la concediu de odihna cu durata integrala.
-Sarbatorile legale, precum si zilele libere platite pentru evenimente familiale deosebite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Pentru perioada de concediu de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie care reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din contractul individual de munca (salariul de baza, indemnizatiile si sporurile permanente) din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile.          

Ca exceptie, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.Sursa: ITM
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Prevederi speciale cu privire la durata concediului de odihna in 2021":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016