Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca la initiativa angajatorului si, conform art. 58 Legea nr.53/2003-Codul muncii, poate fi dispusa pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului.
Insa, pe parcursul derularii contractului individual de munca pot interveni si alte situatii in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului, astfel:
1. Pe durata incapacitatii temporare de munca.
2. Pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei.
3. Pe perioada efectuarii concediului de odihna.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a Contabilitatii
4. Pe perioada in care femeia salariata este gravida, a nascut recent sau alapteaza.
Prin dispozitiile OUG nr. 96/2003 interdictia concedierii se extinde si in cazul salariatei care a nascut recent si care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de actul normativ, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut. Aceeasi prevedere se aplica si in cazul salariatei care alapteaza si care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens
5. Pe durata concediului de risc maternal precum si a concediului de maternitate.
De asemenea, salariatele au dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, timp in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. in aceasta situatie interdictia concedierii salariatei este prevazuta atat in Codul muncii cat si in OUG nr. 96/2003.
6. Pe perioada concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati cu afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
7. Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
8. Pe perioada acordarii stimulentului de insertie
In ambele situatii concedierea salariatului este interzisa in conformitate cu prevederile art. 25 din OUG nr. 111/2010.
9. Pe perioada concediului de acomodare
10. Pe perioada concediului paternal
Important! Chiar daca salariatul se afla intr-una dintre perioadele precizate mai sus, in care desfacerea contractului de munca este interzisa, concedierea lui va putea interveni ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art. 60 alin. (2) din Codul muncii).
Sursa: ITM

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lucian Anghel, Bursa de Valori Bucuresti: Fara marketing nu existiTichete de masa acordate in 2025. Exista limitari in privinta lor, pentru FIRMEle private?Facilitati fiscale pentru SRL-D, eliminate de la 1 ianuarie 2018Studiu de caz: Plati catre fondul de mediuCompletarea D406 in mod gresit atrage sanctiuni de pana la 1.500 lei pentru contribuabili. Cazuri pentru care NU se aplica amendaUltimele articole
Achizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin FIRMElor neplatitoare de TVAe-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVADistribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaSAF-T: FIRMEle cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Articole similare
TOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIMOUG 69/2019: Masuri de protectie pentru concedierile colective in cadrul unor companii de statGuvernul a aprobat! MAJORARI salariale, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarReguli aplicabile raporturilor de munca pe parcursul starii de alerta. Webinar Back to business.Mediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)Ultimele articole
Informare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune CONCEDIEREa angajatilorInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMCodul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiRefuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 leiControale ITM la angajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 4724
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"