Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ITM: 10 situatii in care firmele NU au voie sa concedieze angajatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 31 Aug. 2022
Informare ITM: 10 situatii in care firmele NU au voie sa concedieze angajatii
Tags: firme, concediere, situatii cand nu pot fi concediati angajatii

Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca la initiativa angajatorului si, conform art. 58 Legea nr.53/2003-Codul muncii, poate fi dispusa pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului.

Codul Muncii prevede la art.59 ca este interzisa concedierea salariatului pe baza unor criterii discriminatorii, precum sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, rasa, culoare, precum si pentru exercitarea dreptului la greva sau a drepturilor sindicale.

Insa, pe parcursul derularii contractului individual de munca pot interveni si alte situatii in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului, astfel:

1. Pe durata incapacitatii temporare de munca.
Salariatul aflat in concediu medical, dovedit cu un certificat, conform legii,  nu poate fi concediat in conformitate cu prevederile art.60 alin.(1) lit.a din Codul muncii.

2. Pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei.
In scopul prevenirii imbolnavirilor, salariatul are dreptul la concediu pentru carantina, pe durata  caruia angajatorul nu poate dispune concedierea potrivit art.60 alin(1) lit.b din Codul muncii.

3. Pe perioada efectuarii concediului de odihna.
Salariatul care se afla in concediu de odihna nu poate fi concediat pe parcursul acestuia conform dispozitiilor art. 60 alin(1) lit.h din Codul muncii. in situatia in care, in perioada efectuarii concediului de odihna, intervine o cauza de concediere (de ex. se constata o abatere disciplinara savarsita anterior intrarii in concediu) salariatul va efectua concediul de odihna programat. Dupa revenirea acestuia la locul de munca angajatorul poate demara procedura cercetarii disciplinare prealabile.

4. Pe perioada in care femeia salariata este gravida, a nascut recent sau alapteaza.
Interzicerea concedierii salariatei gravide este reglementata:
• pe de o parte, in Codul muncii la art. 60 lit. c, care interzice concedierea “pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere”;
• pe de alta parte, in OUG nr. 96/2003 privind protec?ia maternita?ii la locurile de munca, care prevede ca salariata gravida care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare nu poate fi concediata din motive care au legatura directa cu starea sa.

Prin dispozitiile OUG nr. 96/2003 interdictia concedierii se extinde si in cazul salariatei care a nascut recent si care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de actul normativ, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut. Aceeasi prevedere se aplica si in cazul salariatei care alapteaza  si care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens

5. Pe durata concediului de risc maternal precum si a concediului de maternitate.
Concediul de risc maternal, reglementat de OUG nr. 96/2003 pe durata caruia exista interdictia concedierii,  poate fi  solicitat de salariata gravida, care a nascut recent sau care alapteaza, in cazul in care angajatorul, ca urmare a evaluarii riscurilor existente la locul de munca al salariatei, nu poate, din motive justificate, sa dispuna masura modificarii conditiilor sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii ei la un alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sa, a fatului sau a copilului.

De asemenea, salariatele au dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, timp in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. in aceasta situatie interdictia concedierii salariatei este prevazuta atat in Codul muncii cat si in OUG nr. 96/2003.

6. Pe perioada concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati cu afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
In perioada in care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului potrivit prevederilor art. 60 alin. (1) lit. e din Codul muncii.

7. Pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind atat de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, cat si de dispozitiile art. 25 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

8. Pe perioada acordarii stimulentului de insertie
OUG nr. 111/2010 reglementeaza la art. 7 doua situatii in care se acorda stimulentul de insertie:
a) pentru perioada in care salariatul, indreptatit sa beneficieze de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului,  realizeaza venituri supuse impozitului pe venit. Deci, daca parintele se intoarce la munca pe perioada cat ar fi avut dreptul la concediu de crestere a copilului, are dreptul la stimulent de insertie.
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, daca salariatul obtine venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani.

In ambele situatii concedierea salariatului este interzisa in conformitate cu prevederile art. 25 din OUG nr. 111/2010.

9.  Pe perioada concediului de acomodare
Concediul de acomodare este prevazut de Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei. Acesta  se acorda la cererea persoanelor care adopta un copil, are o durata de cel mult un an si include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.  Pe durata  concediului de acomodare angajatorul nu poate dispune concedierea potrivit art.106 din lege.

10. Pe perioada concediului paternal
Interdictia concedierii pe parcursul concediului paternal este prevazuta de art. 10 alin. (6) lit. c) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati. Durata concediului paternal este de 5 zile sau, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, de 10 zile lucratoare. Salariatul poate beneficia o singura data de concediul prelungit.

Important! Chiar daca salariatul se afla intr-una dintre perioadele precizate mai sus, in care desfacerea contractului de munca este interzisa, concedierea lui va putea interveni ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii (art. 60 alin. (2) din Codul muncii).


Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ITM: 10 situatii in care firmele NU au voie sa concedieze angajatii":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016