Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Cum se acorda tichetele de masa salariatilor din HORECA care lucreaza cu program inegal de munca?
Salariatii unei firm au mai putine zile lucrate decat lucratoare, pentru ca lureaza de exemplu 12 ore intr-o zi si au o zi de repaus.
Conform Legii 165/2018, salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. Nu este precizat ce se intampla daca programul de munca e mai mare de 8 ore/zi si salariatul are mai putine zile lucrate decat lucratoare.
Intrebare: In aceste conditii se pot acorda salariatului un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare din luna sau doar egal cu numarul de zile lucrate? Pentru a fi impozitate doar cu 10% si nu considerate ca si avantaj salarial (impozit, CAS si CASS). Multumesc.
Raspuns:
Potrivit art 12 alin (2) din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:
Salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
Conform art 10 din Normele metodologice date in aplicarea Legii 165/2018:

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
,,(1) In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza transferul valorii nominale a tichetelor de masa. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b)beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
(2) Nu se acorda tichete de masa personalului care beneficiaza de indemnizatie de hrana potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3)Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda
tichetele.
(4) In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, beneficiarul biletelor de valoare alege, in scris, angajatorul care ii va acorda biletele de valoare, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea realizata. In cazul tichetelor de masa, prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(5) In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
Asadar, se vor imparti numarul de ore in care salariatul a fost prezent la lucru (exemplu: 144 ore = 12 zile x 12 ore/zi) la 8 (durata normala a timpului de lucru) si se obtin numarul de zile pentru care pot fi acordate tichete de masa (in exemplul nostru 18 zile).
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Taxe si impozite 2024. La ce sa te astepti anul acestaSaptamana 04 - 10 februarie 2008 Angajati cu CIM part-time. Cum se acorda tichetele de masaTICHETE DE MASA in 2022. Se poate face poprire si pentru aceste sume?Acordare TICHETE DE MASA. Cum este reglementata legea in cazul salariatilor care primesc indemnizatie de delegare sau detasareUltimele articole
Bonuri de masa: Valoarea cu care cresc din aprilie 2025 este una simbolicaPiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorTICHETE DE MASA achizitionate FARA factura. Cum se inregistreaza in contabilitateTICHETE DE MASA. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Salariu minim pe economie. Cum influenteaza impozitarea tichetelor de masa salariul netArticole similare
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucruUn motiv in plus pentru productia interna: 2,5 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare romanestiCheltuieli combustibil autoturism de serviciuProcedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost aprobata prin Ordinul 1528/2022OUG 195/2020. Cum se procedeaza atunci cand avizul pentru schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta nu este necesarUltimele articole
Verificari Inspectia Muncii. Ce domenii au fost in vizorul inspectorilor in perioada 14-17 mai 2024Firme cu angajati care lucreaza pe timpul noptii. Ce obligatii exista in acest cazModificari aduse procedurii de acordare a facilitatilor in constructii prin Ordinul 2044/2023Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost completata prin Ordinul 2044/20234 provocari pentru dezvoltarea unui business mic si cum le faci fata cu succes
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"