Tags: impozitare indemnizatie si prima de concediu, concediu odihna
Buna ziua! O societate acorda angajatilor prima de concediu. Aceasta este anuala si conditionata de efectuarea unei transe de cel putin 10 zile din concediul anual. Se plateste odata cu indemnizatia de concediu (inainte de efectuarea concediului).
In situatia in care prima se plateste in luna anterioara efectuarii concediului (ex: concediul este programat in perioada 2 - 15 septembrie, iar prima de concediu si indemnizatia aferenta se platesc in 28 august) la ce data se va realiza impozitarea sumei la angajat? Nivelul primei este un procent fix din salariul angajatului la data acordarii.
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu:
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (pct. 14 alin. (11) din Sectiunea a 3-a - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor a capitolului III): Indemnizatiile aferente concediilor de odihna se defalca pe lunile la care se refera si se impun cumulat cu veniturile realizate in aceste luni.
Astfel, in cazul concediului de odihna efectuat in luna septembrie indemnizatia se impoziteaza in luna septembrie.
In ceea ce priveste prima de concediu de odihna sunt aplicabile prevederile din pct. 16 alin. (3) Sectiunea a 5-a - Termenul de plata a impozitului din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
In situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile sociale obligatorii, dupa caz.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea a facut o achizitie intracomunitara, care a fost facturata cu TVA si a fost achitata TVA in statul membru UE. Societatea trebuie sa declare aceasta achizitie in D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale-debite, dobanzi si penalitati, penalitati de nedeclarare.
Va rog sa precizati in care din urmatoarele situatii societatea beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor, inclusiv anularea penalitatilor de nedeclarare;
1. - daca nu achita rata de esalonare la termen si dupa pierderea esalonarii, pana la 25 noiembrie achita debitul, fara sa achite dobanzile si penalitatile;
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la modul de inregistrare a facturilor primite in urmatoarele situatii:
1. factura in format pdf de la furnizor este primita in luna N (tot in luna N se primeste si marfa sau serviciul aferent facturii), dar e-Factura nu apare in SPV decat peste 1-2 luni de la data emiterii, dupa ce decontul de TVA pentru luna N a fost depus.
2. se primeste de la furnizor doar factura in format pdf, nu si e-Factura.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea X, platitoare de TVA la trimestru, vector impozit microintreprinderi, factureaza lunar prestari servicii manopera pentru lucrari constructii catre societatea Y, cu termen incasare 30 zile.
Societatea Y nu a mai facut plati catre societatea X de 60 de zile.
In ce conditii poate societatea X sa storneze facturile de prestari servicii sau catre cine trebuie sa se adreseze in vederea recuperarii debitelor?
Va rugam monografie contabila...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem o factura transmisa in E-factura la data de 11.06.2024. S-a constatat acum, la data de 13.09.2024, ca este incorect intocmita in momentul selectarii codului 384 primim mesajul ca factura este deja transmisa si nu se mai poate incarca inca o data. Ar trebui creat un carnet nou cu aceleasi date, serie si numar, astfel incat sa pot trransmite cu numarul si data facturii initiale?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana fizica XYZ, cetatean roman a fost pana la data de 31.12.2023 rezident al CANADEI, stat semnatar al Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania. De la aceasta data, in Canada nu mai are in posesie proprietati imobiliare, mobiliare. Totodata a fost scoasa din evidenta fiscala a autoritatii Canadiene. Incepand cu 01.01.2024 este rezident al Romaniei, unde si-a stabilit domiciliul, si detine la dispozitia sa o locuinta permanenta. Va rugam sa ne mentionati daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<