Tags: impozitare indemnizatie si prima de concediu, concediu odihna
Buna ziua! O societate acorda angajatilor prima de concediu. Aceasta este anuala si conditionata de efectuarea unei transe de cel putin 10 zile din concediul anual. Se plateste odata cu indemnizatia de concediu (inainte de efectuarea concediului).
In situatia in care prima se plateste in luna anterioara efectuarii concediului (ex: concediul este programat in perioada 2 - 15 septembrie, iar prima de concediu si indemnizatia aferenta se platesc in 28 august) la ce data se va realiza impozitarea sumei la angajat? Nivelul primei este un procent fix din salariul angajatului la data acordarii.
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu:
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (pct. 14 alin. (11) din Sectiunea a 3-a - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor a capitolului III): Indemnizatiile aferente concediilor de odihna se defalca pe lunile la care se refera si se impun cumulat cu veniturile realizate in aceste luni.
Astfel, in cazul concediului de odihna efectuat in luna septembrie indemnizatia se impoziteaza in luna septembrie.
In ceea ce priveste prima de concediu de odihna sunt aplicabile prevederile din pct. 16 alin. (3) Sectiunea a 5-a - Termenul de plata a impozitului din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
In situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile sociale obligatorii, dupa caz.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing in situatia iesirii prin optiune de la TVA
Intrebare:
Revin la problema pe care am expus-o data trecuta, dar cu inca o intrebare:
CAND TREBUIE FACUTA AJUSTAREA DE TVA PENTRU AVANS LEASING PLATIT? LA IESIREA DE LA TVA PRIN OPTIUNE SAU LA DATA TRANSFERULUI DREPTULUI DE PROPRIETATE?
Care ar fi explicatia ca pentru suma facturata si platita avans catre soc de leasing, ajustarea de TVA sa se ceara la data iesirii de la TVA, iar pentru ratele de leasing, achitate in perioada de platitor TVA, ajustarea sa se faca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, c/val ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de medicina muncii privind necesitatea unui control/consult...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<