Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituirea TVA din Romania pentru cumparator stabilit pe teritoriul comunitar. Cum recuperam TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: restituirea tva, recuperare tva, factura cu tva, reprezentant fiscal, suma tva deductibila

O firma factureaza unor clienti din UE produse electronice si le livreaza la o adresa din Romania. In cazul acesta, firma romana emite factura cu TVA. Se vor stabili astfel modalitatile de recuperare TVA ale partenerului firmei din Romania tinand cont de faptul ca acesta este inregistrat in scopuri de TVA in Germania fara a avea un reprezentant fiscal.




Cumparatorii produselor respective nu pot beneficia de restituirea sumei TVA aferente livrarilor efectuate pe teritoriul Romaniei datorita faptului ca bunurile respective sunt utilizate pe teritoriul Romaniei in scopul desfasurarii unor activitati economice. Suma TVA deductibila facturata de catre furnizorul din Romania  poate fi  recuperata de persoana impozabila din Germania  numai prin decontul de TVA cod 300 daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania.

Inregistrarea se poate efectua direct, fara a fi obligatorie desemnarea unui reprezentant fiscal in Romania. Inregistrarea se efectueaza conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal deoarece se considera ca firma din Germania are un sediu fix pe teritoriul Romaniei pentru care bunurile sunt livrate. Art. 153 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal  prevede ca  " Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel: ……  c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si c) care implica:

    1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 143 alin. (2);
    2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);
    3. operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3);
    4. achizitii intracomunitare de bunuri taxabile".

Rambursarea sumei TVA achitata de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru pentru importurile si achizitiile de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul Romaniei  este reglementata in mod expres prin art. 147^2 alin. (1) lit. a)  din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si punctul 49 alin. (1)  din normele de aplicare ale acestui articol. Procedura de solutionare a cererii de rambursare TVA in Romania catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este reglementata prin O.M.F.P. nr.   4 din  4 ianuarie 2010.  Rambursarea sumei TVA se efectueaza numai pe baza de cerere depusa de catre persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei care nu sunt  inregistrate in scopuri de taxa pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor art. 153.
 
Pentru a beneficia de  rambursarea TVA,  persoana impozabila care depune cererea de rambursare  trebuie sa  indeplineasca  cumulativ urmatoarele conditii pentru  perioada de rambursare:

-    sa nu fi  avut in Romania sediul activitatii sale economice sau un sediu fix de la care sa fi efectuat operatiuni economice sau, in lipsa unor astfel de sedii fixe, domiciliul sau resedinta sa obisnuita;
-    sa nu fie  inregistrata in scopuri de TVA in Romania in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal;
-    sa nu fi fost obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in Romania in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal;
-    sa nu  livrat bunuri pentru care locul livrarii se considera pe  teritoriul Romaniei, cu exceptia livrarii  de bunuri pentru o persoana care are obligatia de a plati TVA in baza prevederilor  cu art. 150 alin. (2) - (6) din Codul fiscal;
-    sa nu fi realizat  servicii pentru care locul prestarii sa fie considerat  pe teritoriul Romaniei. , cu exceptia urmatoarelor tipuri de servicii:
-        servicii de transport si  servicii auxiliare acestora, scutite in baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1 din Codul fiscal;
-        servicii pentru care obligat la plata TVA este beneficiarul  in baza prevederilor  cu art. 150 alin. (2) - (6) din Codul fiscal;

      Daca cererea se refera la  o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, suma  TVA pentru care se solicita  rambursare nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei a 400 euro.
       Daca cererea se refera la  o perioada de rambursare  de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic mai mica de 3 luni, suma  TVA  pentru care se solicita  rambursare nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei a 50 euro.
 
         In ambele situatii, echivalentul in lei  al sumei in valuta se determina pe baza cursului valutar de schimb al B.N.R.  valabil la data de 1 ianuarie 2010.
 
         Faptul ca bunurile respective sunt livrate catre o adresa din Romania a persoanei impozabile din Germania ma determina sa consider ca societatea respectiva are un sediu fix in Romania, motiv pentru care nu poate beneficia de restituirea TVA deoarece este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituirea TVA din Romania pentru cumparator stabilit pe teritoriul comunitar. Cum recuperam TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016