Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


O societate, neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit, a achizitionat de la persoana fizica (nu PFA) o masina pe firma in valoare de 35.000 lei pe baza de contract. Suma a achitat-o cash persoanei de la care a achizitionat auto. Este legal sa achiti 35.000 lei cash (din cate stiu doar 10.000 lei poti achita ca persoana juridica)?
Tranzactii in numerar catre persoane fizice – raspunsul specialistului:
Platile in numerar catre persoane fizice se pot realiza in limita a 10 000 lei pe zi catre o persoana fizica. Daca efectuati in aceeasi zi plati in numerar catre mai multe persoane fizice, plafonul se aplica fiecarei persoane, nu cumulat. De ex. puteti achita in aceeasi zi 27 000 lei catre trei persoane fizice diferite, platind fiecareia din ele cate 9 000 lei.
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar:
(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
Pentru aceste plati in numerar intocmiti dispozitie de plata, folosind formularul dispozitie de plata/incasare catre casierie" (cod 14-4-4), care va fi semnat si de beneficiarul sumei respective iar inregistrarea contabila va fi:
462 = 5311
In concluzie, nu puteti efectua o plata de 35.000 lei cu numerar catre persoana fizica de la care ati achizitionat autoturismul ci numai 10.000 lei iar diferenta prin contul bancar.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Entitati care au obligatia raportarii catre ONPCSB. Cand se depune declaratia privind spalarea banilor?Legea 129/2019: Desemnarea persoanei imputernicite in raport cu Oficiul National de Prevenire a Spalarii BanilorPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Legea 129/2019. Obligatiile societatilor care nu se incadreaza la entitate raportoareObligatiile unei societati privind prevenirea si combaterea spalarii banilorUltimele articole
Obligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBArticole similare
Ce crede Isarescu despre limitarea platilor in numerarPlata factura in euro. Aplicam taxarea inversa?Articole similare
Legea nr.117/2015: Aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea Legii 11/1991 privind combaterea concurentei neloialePrestare pentru stimularea vanzarilor - subventie de dobandaImpozitarea veniturilor nerezidentilor si inregistrarea contractelor. Obligatii 2013Comunicat oficial MFP: Scutirea de la plata impozitului pe transfer pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plataCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 10 aprilie 2018Ultimele articole
Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"