Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 129/2019: Desemnarea persoanei imputernicite in raport cu Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: legea 129/2019, prevenirea spalarii banilor, desemnare responsabil

Legat de legea 129/2019, un expert contabil ce functioneaza ca persoana autorizata, avand CUI de la ANAF, fara numar de la registrul comertului, nu ar trebui sa desemneze o persoana in relatia cu comertul - potrivit legislatiei. In conditiile in care expertul, prin acest gen de PFA, nu desfasoara tranzactii in numerar de peste 10.000 de euro, mai trebuie sa-si creeze cont la Oficiu?

Justinian Cucu - jurist si consultant fiscal - ne arata ca, din perspectiva dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 129/2019, prima etapa ce urmeaza a fi intreprinsa de o societate este aceea de a identifica din perspectiva art. 5 din lege calitatea de entitate raportoare. In cazul acesta se poate constata, conform precizarilor, ca activitatea desfasurata plaseaza persoana care desfasoara activitatea de expert contabil in sfera entitatilor raportoare din perspectiva art. 5, lit. e).
 
Sub aspectul obligatiei de desemnare a unei persoane, in conformitate cu art. 23 din lege se poate constata ca regula generala dispune ca entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea legii, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, exclusiv in format electronic, prin canalele puse la dispozitie de catre acesta. Prin exceptie de la aceasta regula, alin. (4) al aceluiati articol stabileste ca obligatia de desemnare mentionate mai sus nu sunt aplicabile persoanelor fizice ce au calitatea de entitate raportoare, asadar si expertului contabil care isi desfasoara activitatea ca persoana fizica.
 
Incadrarea in sfera entitatilor prevazute la art. 5 lit. i) din Legea nr. 129/2019 semnifica faptul ca entitatea dobandeste calitatea de entitate raportoare doar atunci cand sunt indeplinite conditiile mentionate referitoare la nivelul tranzactiilor in numerar si circumstantele efectuarii acestora (tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele). Doar intr-o astfel de situatie entitatea va avea obligatia de raportare, iar conform art. 8 alin. (12) din lege entitatile raportoare au obligatia de a transmite Oficiului rapoartele numai in format electronic, prin canalele puse la dispozitie de catre acesta.
 
In concluzie, pentru expertul contabil care are calitatea de entitate raportoare conform art. 5 lit. e) nu este necesara crearea unui cont la acest moment (pentru comunicarea persoanei desemnate) pe site-ul Oficiului, insa va fi necesara daca se constata aparitia unor obligatii de raportare conform art. 6 pentru tranzactii suspecte si conform art. 7 pentru sume in numerar ce depasesc 10.000 euro.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 129/2019: Desemnarea persoanei imputernicite in raport cu Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016