Tags: legea 129/2019, prevenirea spalarii banilor, desemnare responsabil
Legat de legea 129/2019, un expert contabil ce functioneaza ca persoana autorizata, avand CUI de la ANAF, fara numar de la registrul comertului, nu ar trebui sa desemneze o persoana in relatia cu comertul - potrivit legislatiei. In conditiile in care expertul, prin acest gen de PFA, nu desfasoara tranzactii in numerar de peste 10.000 de euro, mai trebuie sa-si creeze cont la Oficiu?
Justinian Cucu - jurist si consultant fiscal - ne arata ca, din perspectiva dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 129/2019, prima etapa ce urmeaza a fi intreprinsa de o societate este aceea de a identifica din perspectiva art. 5 din lege calitatea de entitate raportoare. In cazul acesta se poate constata, conform precizarilor, ca activitatea desfasurata plaseaza persoana care desfasoara activitatea de expert contabil in sfera entitatilor raportoare din perspectiva art. 5, lit. e).
Sub aspectul obligatiei de desemnare a unei persoane, in conformitate cu art. 23 din lege se poate constata ca regula generala dispune ca entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea legii, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, exclusiv in format electronic, prin canalele puse la dispozitie de catre acesta. Prin exceptie de la aceasta regula, alin. (4) al aceluiati articol stabileste ca obligatia de desemnare mentionate mai sus nu sunt aplicabile persoanelor fizice ce au calitatea de entitate raportoare, asadar si expertului contabil care isi desfasoara activitatea ca persoana fizica.
Incadrarea in sfera entitatilor prevazute la art. 5 lit. i) din Legea nr. 129/2019 semnifica faptul ca entitatea dobandeste calitatea de entitate raportoare doar atunci cand sunt indeplinite conditiile mentionate referitoare la nivelul tranzactiilor in numerar si circumstantele efectuarii acestora (tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele). Doar intr-o astfel de situatie entitatea va avea obligatia de raportare, iar conform art. 8 alin. (12) din lege entitatile raportoare au obligatia de a transmite Oficiului rapoartele numai in format electronic, prin canalele puse la dispozitie de catre acesta.
In concluzie, pentru expertul contabil care are calitatea de entitate raportoare conform art. 5 lit. e) nu este necesara crearea unui cont la acest moment (pentru comunicarea persoanei desemnate) pe site-ul Oficiului, insa va fi necesara daca se constata aparitia unor obligatii de raportare conform art. 6 pentru tranzactii suspecte si conform art. 7 pentru sume in numerar ce depasesc 10.000 euro.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O persoana fizica cu o miniferma de bovine depaseste criteriile de marime si este incadrata in exploatatie de tip A, adica sa treaca pe firma inregistrata la ONRC animalele din gospodarie. Intrebarea mea este cum trecem de la persoana fizica in proprietatea srl-ului animalele pre a fi vandute si valorificate, si ce implicatii fiscale apar. Practic acum sunt 140 capete vite ce trebuie sa intre in proprietatea fermei, constituita juridic ca un srl, pentru a fi unele utilizate petru reproducere,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem prevazut in Regulamentul intern, ca angajatorul, in functie de disponibilitati, poate acorda salaratilor prime, tichete de vacanta, cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie. Va rog frumos sa imi spuneti daca este suficient sa fie facuta o decizie a administratorului pentru a acorda aceste prime sau mai trebuie si alte documente pentru a fi considerate neimpozabile.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: S-a depus bilantul pentru anul 2022 si s-a constatat o eroare in calculul de impozit pe profit, in sensul calcularii unui impozit pe profit mai mare. Urmeaza sa depunem declaratia 101 pe suma corecta, care va fi diferita de valoarea cu cheltuiala cu impozitul pe profit din bilant. Va rugam sa ne spuneti care sunt inregistrarile contabile care ar trebui facute si daca sunt alte aspecte de care trebuie sa tinem cont (la depunerea declaratiei 101).
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea factureaza servicii de arhitectura pentru o societate din Norvegia, in suma de 6.000 lei si pentru o societate din Romania de 1.000 lei. Total venituri luna 04.2023 = 7.000 lei. Salariatii societatii pot beneficia de facilitati salariile in constructii pentru luna 04.2023?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi precizati, in conditiile noilor reglementari privind sponsorizarile, cu depunerea formularului 107: 1. Daca societatea a inregistrat profit in trimestrul 1 si depune formular 107 pentru a sponsoriza o asociatie, cand va primi asociatia banii de la ANAF? In termenul de 45 de zile sau doar dupa bilantul din iunie? 2. Pentru sponsorizarea cu bunuri, se depune formular 107? Cand si cum se mentioneaza faptul ca sunt bunuri sponsorizate si nu se solicita virament catre entitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Directorul societatii comerciale alimenteaza combustibil din Germania de la furnizorul OMV Germania (120 euro, din care TVA 20 euro). Factura este emisa de OMV Germania (cu TVA Germania) dar contul unde se achita suma (603 lei, din care TVA 101 lei) este in lei, beneficiar OMV Romania. Factura emisa cuprinde sumele in euro si in lei, furnizor OMV Germania, plata se face in contul OMV Romania. Va rugam sa precizati randul din decontul D300, unde se trece aceasta achizitie (rand 30, rand 30.1?)....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<