Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 129/2019. Obligatiile entitatilor raportoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: legea 129/2019, persoane fizice, entitati raportoare, tranzactii

Potrivit art.5, ali. 1, lit. i) din legea 129/2019 sunt entitati raportoare si "alte entitati si persoane fizice care comercializeaza, in calitate de profesionisti, bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele".

Care este semnificatia termenului "tranzactie"? Multe persoane interpreteaza acest termen ca referindu-se la operatiuni care conduc la furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii contra cost.
 
De exemplu, o societate care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti incaseaza intr-o zi de la 20 comercianti persoane juridice suma de 50.000 lei, cu respectarea plafonului zilnic de 5.000 lei/persoana. In acest caz apare obligatia raportarii respectivelor tranzactii?

Consultantul fiscal Ionut Jinga ain opinia sa acest termen se refera la orice operatiuni prin care se transmit anumite drepturi sau se face un schimb comercial. Aceste operatiuni includ, de exemplu si acordarea de dividende catre actionari/asociati sau imprumuturile acordate firmei de catre acestia ori restituirile de imprumuturi catre actionari / asociati. Termenul ,,tranzactie’’ se refera la operatiuni derulate in aceeasi zi cu acelasi partener (client, furnizor, asociat etc).
 
Referitor la exemplul transpus la inceputul acestui articol, tranzactia respectiva nu intra sub incidenta Legii 129/2019, intrucat plafonul de 10.000 euro nu este depasit pentru o singura operatiune sau mai multe legate intre ele (cu un singur partener), ci prin mai multe operatiuni care nu au legatura intre ele (mai multi parteneri), societatea neavand astfel obligatia sa o raporteze catre ONPCSB.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 129/2019. Obligatiile entitatilor raportoare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016