Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Formularul 223 reprezinta declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 3780/2017).
>> Puteti consulta aici:
Soft A
Soft J
Structura fisier
Schema XSD
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cine are obligatia depunerii?
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In cazul societatii civile cu personalitate juridica constituite conform legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, se aplica regulile de determinare a venitului net din activitati independente.
Persoanele fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, au obligatia sa asimileze acest venit distribuit venitului net anual din activitati independente. Asocierile in cadrul carora se obtin venituri de natura celor mai sus mentionate, din mai multe surse, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa, respectiv pentru fiecare categorie de venit.
Declaratia 223 NU se depune pentru:
1. asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice in cadrul carora se realizeaza venituri dinactivitati independente pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri;
2. asocierile constituite intre persoane fizice si persoane juridice, care nu dau nastere unei persoane juridice, care realizeaza venituri din activitati independente, pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri;
3. asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice in cadrul carora se realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, potrivit legii.
Termenul de depunere a declaratiei
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul asocierilor care incep o activitate in cursul anuluifiscal;
- odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul asocierilor care, in anul anterior, au realizat pierderi si al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si al celor care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
>> Declaratia se depune in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala;
- copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia
Completarea declaratiei
In rubrica "Anul" se inscrie anul pentru care se completeaza declaratia, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2018).
2.1. in caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala atribuit asocierii fara personalitate juridica, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
3.1. Punctul 1 "Categoria de venit" - se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de venituri care urmeaza a se realiza in anul fiscal de impunere, dupa caz: activitati de productie, prestari servicii, comert, profesii liberale, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura, piscicultura sau alte venituri pentru care exista obligatia depunerii declaratiei, potrivit legii.
rd.1. Venit brut estimat - se inscrie suma reprezentand veniturile in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura estimate a se realiza de catre asociere in anul fiscal in curs.
5.1. Se completeaza datele de identificare a responsabilului asocierii desemnat prin contractul de asociere pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.
col. 1. "Nume si prenume/denumire asociat" - se inscriu numele si prenumele/denumirea asociatilor, conform contractului de asociere.
col. 3. "Domiciliu"- se completeaza adresa domiciliului fiscal.
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Care sunt declaratiile care se depun de catre o intreprindere individuala?Articole similare
Calendar obligatii fiscale mai 2012. Vezi lista completa a declaratiilor cu termenele limitaMinistru Finantelor trage un semnal de alarma: Asa cum arata situatia, deficitul bugetar va depasi 4%Ghid ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetareCe formulare fiscale depunem in luna mai 2016 la Fisc?OUG 15/2019 privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice, publicata in Monitorul OficialUltimele articole
Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataDeclaratia Unica completata eronat. Se mai poate intocmi declaratia rectificativa?Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Cum se rectifica Declaratia Unica pentru venituri estimate (Cap. II)ANAF a publicat Ghidul fiscal al persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"