Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dare in plata. Diferente activitate recurenta versus ocazionala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: dare in plata, tva, cladire, contract, livrare de bunuri, terenuri, cifra de afaceri

In studiul de caz urmator, analizam situatia in care o persoana fizica intentioneaza sa faca o dare in plata cu niste loturi de teren construibil aflate in Bucuresti (a contractat un imprumut pe care nu il poate restitui si a garantat cu loturile de teren construibil).


Terenul a fost achizitionat in anul 2011 si divizat in loturi. Valoarea tranzactiei depaseste 65.000 euro. Avand in vedere ca se va incheia un singur contract de vanzare cumparare, vom vedea daca poate fi considerata o activitate recurenta si daca persoana fizica detinatoare a loturilor de teren trebuie sa se inregitreze in scopuri de TVA inainte de incheierea tranzactiei.

Darea in plata este echivalenta cu o livrare de bunuri ca operatiune economica din sfera de aplicare a TVA.

 Totusi, persoana fizica, proprietara a loturilor de teren construibil, nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de vanzarea terenurilor respective, indiferent de valoarea tranzactiilor care urmeaza a fi efectuate. Persoana fizica trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA numai dupa ce  realizeaza o  cifra  de afaceri egala sau mai mare de 220.000 lei.

De exemplu, daca vanzarea loturilor respective cu o valoare mai mare de 220.000 lei are loc in luna august 2014, persoana fizica trebuie sa se inregistreze TVA  pana pe data de 10 septembrie 2014.  


In alta ordine de idei,  trebuie retinut faptul ca fiecare lot vandut din cadrul unei parcele de teren reprezinta o tranzactie, motiv pentru care trebuie incheiat un contract pentru fiecare parcela vanduta.

In acest caz, doar prima tranzactie, adica primul contract,  este considerata operatiune ocazionala, celelalte contracte imprimand un caracter de continuitate tranzactiilor desfasurate in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.  Insa in situatia in care toate parcelele sunt vandute unui singur cumparator (si se incheie un singur contract de vanzare-cumparare cu acesta ) si nici inainte si nici dupa aceasta vanzare nu se mai efectueaza nici o operatiune de acest tip ( de vanzare terenuri sau cladiri ) aceasta activitate este ocazionala si nu se incadreaza in categoria activitatilor recurente.

Deci, in situatia prezentata, persoana fizica fie realizeaza in cadrul unei luni calendaristice o singura tranzactie, fie mai multe tranzactii a caror valoare insumata  depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei.

 In concluzie, tranzactiile/tranzactia efectuate/efectuata in luna august 2014 nu vor fi taxate d.p.d.v. al TVA chiar daca, prin natura lor,  aceste operatiuni  sunt taxabile conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f), dar sunt luate in considerare in cifra de afaceri de 220.000 lei.

Totusi,  urmeaza  a fi  taxate tranzactiile de aceiasi natura care se vor efectua dupa data de 1 octombrie 2014 cand persoana fizica va dobandi calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dare in plata. Diferente activitate recurenta versus ocazionala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016