Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce drepturi au mostenitorii asociatului unui SRL in urma acceptarii succesiunii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, dreptul mostenitorilor, asociat societate, legea 31/1991, succesiune

Analizam mai jos cazul unui SRL cu doi asociati, fiecare cu 50% parti sociale, detinand si calitatea de administratori. Unul dintre asociati a decedat, iar in actul constitutiv e prevazut ca, in cazul partilor sociale dobandite prin succesiune, societatea va putea functiona cu mostenitorii care consimt.


Vom stabili astfel ce drepturi legale au mostenitorii care nu vor sa faca parte din societate si care cer despagubiri de 50% capital social la valoarea nominala, sumele de bani din contul 455 imprumut societate (contractele de imprumut sunt intre asociatul decedat si societate) si 50% din bunurile patrimoniale (mobile si imobile evaluate).

Vom stabili astfel in ce masura mostenitorii au dreptul la cota parte din capitalul social la valoarea nominala sau la activele si pasivele societatii.

Solutia consultantului:

Din interpretarea data unanim cele mai inalte instante de judecata asupra art. 229 din Legea 31/1991 in cazul in care nu exista o clauza de continuare cu mostenitori a societatii cu raspundere limitata asociatul minoritar poate decide continuarea activitatii societatii fara ca mostenitorii asociatului decedat sa impiedice aceasta optiune.

Mostenitorii nu dobandesc in urma acceptarii succesiunii calitatea de asociati ci, in concordata cu art. 224 alin. (2) din Legea 31/1991 dobandesc dreptul la o suma de bani care sa reprezinte valoarea patrimoniului social (totalitatea bunurilor si a drepturilor si obligatiilor cu valoare economica ce apartin societatii).

Cu privire la valoarea drepturilor cuvenite mostenitorilor desigur ca acestea vor fi stabilite in raport cu valoarea reala a activelor fiind necesara o evaluare a acestora care sa o stabileasca de o maniera obiectiva.

In acest sens, potrivit aplicarii corespunzatoare a art. 226 alin. (3) din acelasi act normativ, drepturile cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

In ceea ce priveste imprumutul acordat societatii de catre asociatul decedat, mostenitorii acestuia sunt in drept sa incaseze sumele restituite de societate insa in conditiile prevazute in contractul de imprumut: termenul de plata, modalitatea de plata (integral sau in rate), nivelul dobanzii etc.

Dobandind un drept de creanta fata de societate izvorat din contractul de imprumut, mostenitorii pot conveni cu societatea si alte modalitati de stingere a obligatiei, inclusiv prin dare in plata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce drepturi au mostenitorii asociatului unui SRL in urma acceptarii succesiunii?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 36 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016