keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comisia modifica legislatia privind brevetele. Vor fi evitate litigiile multiple

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, brevete, litigii, curtea unica, brevetul unitar, regulamentul bruxelles

Comisia Europeana a propus finalizarea cadrului juridic privind protectia prin brevet la nivelul UE, prin actualizarea reglementarilor UE privind competenta judiciara si recunoasterea hotararilor judecatoresti (regulamentul cunoscut sub denumirea "Bruxelles I").



Modificarile vor crea conditiile necesare pentru intrarea in functiune, odata ce va fi ratificata, a unei instante specializate in brevete europene - Curtea Unica in materie de Brevete, ajutand intreprinderile si inventatorii sa isi protejeze brevetele. Curtea va avea o jurisdictie specializata in litigii referitoare la brevete si va permite evitarea cazurilor de litigii multiple aduse in fata unui numar de pana la 28 de instante nationale diferite. Acest lucru va determina reducerea costurilor si luarea de decizii rapide cu privire la validitatea sau la incalcarea drepturilor conferite de brevete, stimuland inovarea in Europa. Initiativa face parte dintr-un pachet de masuri recent convenite, care urmaresc sa asigure protectia unitara prin brevet in cadrul pietei unice (IP/11/470).
    
"Prin modificarea reglementarilor privind recunoasterea hotararilor judecatoresti, se creeaza conditiile necesare pentru ca noua Curte Unica in materie de Brevete sa-si inceapa activitatea. in cazul unui litigiu, societatile nu vor mai trebui sa introduca actiuni in fata instantelor din diferite tari", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisar al UE pentru justitie. "Datorita eliminarii obstacolelor birocratice, a costurilor suplimentare si a incertitudinii juridice determinate de existenta a 28 de sisteme juridice diferite si adesea contradictorii, piata unica va deveni mai atractiva. Acesta este un foarte bun exemplu privind modul in care politicile de justitie pot stimula cresterea economica."

Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a adaugat: "Este esential pentru competitivitatea Europei ca inovatorii sa beneficieze cat mai rapid de avantajele multiple oferite de indelung asteptatul brevet unitar european. Acordul politic din decembrie 2012 a reprezentat un progres major, dar brevetul unitar va deveni realitate dupa instituirea Curtii Unice in materie de Brevete. Este necesar sa realizam acest obiectiv cat mai curand cu putinta, iar propunerea de astazi reprezinta inca un pas important in aceasta directie."
    
Cifrele vorbesc de la sine. in 2011, s-au acordat 224 000 de brevete in Statele Unite si 172 000 in China, in timp ce in Europa s-au acordat doar 62 000 de brevete europene. Unul dintre motivele acestei diferente este costul prohibitiv si complexitatea procesului de obtinere a protectiei prin brevet la nivelul intregii piete unice a UE. In prezent, oricine doreste sa obtina protectie, la nivel european, pentru o inventie trebuie sa obtina brevete europene in toate cele 28 de state membre. Titularul brevetului poate fi implicat in litigii multiple in diferite tari pentru acelasi caz. Dar acest lucru se va schimba in viitorul apropiat, datorita acordului referitor la pachetul privind brevetul unitar.

Curtea Unica in materie de Brevete - instituita in baza unui acord semnat la 19 februarie 2013 (PRES/13/61) - va simplifica procedurile si va duce la decizii mai rapide, avand in vedere ca va exista un singur caz in fata unei curti specializate, in locul unor litigii paralele in fata instantelor nationale. Curtea va avea competenta sa pronunte in numele tuturor statelor contractante hotarari privind validitatea si incalcarea drepturilor conferite de brevetele europene si de brevetele unice, evitand astfel procedurile paralele si solutionarile divergente. 25 de state membre participa la acest cadru privind brevetul unic, care este deschis tuturor statelor membre.

Acordul se bazeaza pe Regulamentul Bruxelles I (Regulamentul nr. 1215/2012 ) pentru a determina jurisdictia internationala a Curtii Unice in materie de Brevete.

Prin urmare, Comisia propune modificarea Regulamentului Bruxelles I, in vederea clarificarii modului de functionare a normelor privind competenta in contextul Curtii Unice in materie de Brevete, precum si a modului in care normele din regulament trebuie sa fie aplicate in relatiile dintre statele membre, partile la Acordul privind Curtea Unica in materie de Brevete si statele membre care nu sunt parti la acest acord.
    
Urmatorii pasi

Inainte de a deveni act normativ, propunerea trebuie sa fie aprobata de statele membre si de Parlamentul European.

De asemenea, Comisia incurajeaza statele membre sa ratifice cat mai rapid Acordul privind Curtea Unica in materie de Brevete si sa finalizeze in mod corespunzator lucrarile pregatitoare necesare pentru ca aceasta sa devina operationala, astfel incat primele brevete unitare sa poata fi acordate in cel mai scurt timp cu putinta.
    
Context

In prezent, legislatia UE prevede ca litigiile legate de validitatea brevetelor sau de o presupusa incalcare a drepturilor conferite de acestea trebuie sa fie aduse in fata instantelor statului membru in care a fost inregistrat brevetul. Alternativ, acestea pot fi introduse fie in fata instantelor statului membru unde isi are domiciliul persoana chemata in judecata, fie in fata instantelor statului membru unde s-a produs sau s-ar putea produce incalcarea. in multe actiuni privind incalcarea drepturilor conferite de un brevet, persoana chemata in judecata sustine ca brevetul nu este valabil. O astfel de situatie este de competenta exclusiva a statului caruia i se atribuie brevetul. in practica, acest lucru inseamna ca titularul brevetului ar trebui sa participe la litigii paralele, ceea ce implica costuri importante, complexitatea cazului si posibile solutionari divergente in hotararile judecatoresti.

Inca din anii 1970 au existat eforturi in vederea crearii unui brevet unic, ale carui efecte juridice sa se extinda asupra tuturor tarilor europene, insa acestea nu au avut succes.

In aprilie 2011, Comisia a prezentat noi propuneri pentru a crea un brevet european cu efect unitar (sau "brevet unitar") in cadrul cooperarii consolidate [(IP/11/470) si (MEMO/11/240)].

In decembrie 2012, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord indelung asteptat asupra pachetului privind brevetul unitar european, care a deschis calea pentru semnarea Acordului international privind Curtea Unica in materie de Brevete.

Pachetul privind brevetul unitar va permite obtinerea protectiei prin brevet pentru cele 25 de state membre participante, pe baza unei cereri unice si fara alte formalitati administrative, cum ar fi validarea si cerintele legate de traducere, in statele membre. Acest lucru va oferi inventatorilor si intreprinderilor acces la pietele tuturor statelor membre care participa la cooperarea consolidata si la Acordul privind Curtea Unica in materie de Brevete, la un cost foarte redus si cu mult mai putine obstacole administrative de depasit.

Acordul international privind Curtea Unica in materie de Brevete a fost semnat la 19 februarie 2013. Curtea Unica in materie de Brevete va avea competenta de a solutiona litigii legate atat de viitoarele brevete unitare, cat si de actualele brevete europene "clasice". In prezent acordul trebuie sa fie ratificat de statele membre in cauza. Curtea Unica in materie de Brevete va fi o curte unica specializata in brevete, cu divizii locale si regionale in intreaga UE. in locul unor litigii paralele in fata instantelor nationale, partile vor putea obtine decizii rapide si de inalta calitate pentru toate statele in care brevetul este valabil.

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016