Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Legislatia din Romania cuprinde nu mai putin de 27 de acte normative care reglementeaza timpul de munca!
Evident, vorbim aici despre un volum imens de prevederi legislative, fapt care atrage dupa sine o multitudine de nedumeriri si probleme practice.
Ganditi-va doar ca fiecare subiect de genul “ore suplimentare”, “lucru in zi de sarbatoare”, “spor de noapte” sau “pontaj” presupune in realitate un intreg univers de situatii particulare pe care trebuie sa le gestionati corect. Cum va descurcati?
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi. Acest ghid face doua lucruri:
- explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
- ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR.
Ce se intampla daca ziua de sambata sau duminica in care chemati un angajat la lucru coincide cu o zi de sarbatoare legala?
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Intrebarea e interesanta deoarece, conform art. 137 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de repaus saptamanal trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera si un spor la salariu, iar conform art. 142 din Codul muncii, pentru lucrul in zi de sarbatoare legala trebuie sa acordati ulterior 1 zi libera sau, in caz ca nu e posibil, un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
Asadar, cate zile libere ii acordati salariatului? Si ce sporuri ii platiti? Se ia in considerare doar unul dintre cele doua articole din Codul muncii sau prevederile acestora se cumuleaza?
Raspunsul corect: Prevederile se cumuleaza.
Ceea ce inseamna ca salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala beneficiaza:
- fie de 2 zile libere (cate una prevazuta de fiecare articol) plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica;
- fie de 1 zi libera (pentru lucrul sambata sau duminica), plus sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica, plus sporul de 100% pentru munca in zi de sarbatoare legala, daca nu e posibila acordarea unei zile libere compensatorii.
Simpla parcurgere a acestor spete este extraordinar de instructiva si va pune la adapost de interpretari gresite ale legislatiei si, implicit, la adapost de amenzi.
Ghidul practic Totul despre timpul de muncava ofera informatii complete despre:
1) Programul de lucru
Foarte importante este faptul ca aceste informatii sunt insotite de spete practice rezolvate, esentiale pentru o intelegere corecta si detaliata a aspectelor in cauza. Iata alte cateva exemple de intrebari care isi gasesc raspunsul in lucrarea pe care v-o oferim:
Intrebare:
Intrebare:
Intrebare:
Intrebare:
Intrebare:
Intrebare:
Nu uitati!
Lucrarea Ghidul practic Totul despre timpul de muncava ajuta in acest sens, garantandu-va accesul atat la subtilitatile acestui subiect, cat si la solutiile optime. Este o lucrare de baza pentru o relatie armonioasa cu angajatii dvs. si cu Inspectia Muncii! Comandati chiar acum lucrarea, click<<
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Criza a redus programul saptamanal de lucru al romanilor cu circa 20 de minuteGuvernul sprijina firmele care reduc TIMPUL DE LUCRU al angajatilor si ofera indemnizatii in acest caz. Cum se acorda sumeleKurzarbeit- Reducerea timpului de lucru. Se poate deconta transportul la si de la locul de munca pe perioada aplicarii masurii?Legea Kurzarbeit a fost promulgata de Presedinte! Angajatorii pot reduce TIMPUL DE LUCRU al angajatilor cu 80%Telemunca in strainatate. Ce obligatii are angajatorul in acest cazUltimele articole
Guvernul a decis! 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 vor fi zile libere pentru salariatii din sectorul publicMFP anunta un nou proiect privind firmele si tichetele electronice de masaArticole similare
CONTROALE ITM in perioada 11-15 martie 2024. Ce angajatori au fost vizatiCONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiCONTROALE ITM la angajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 4724Inspectia Muncii: Numar record de persoane depistate in luna septembrie prestand munca nedeclarata: 1551Inspectia Muncii a publicat planul cadru de actiuni de verificare pentru acest anUltimele articole
CONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Firmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024CONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"