Tags: controale itm, masuri pentru perioada cu temperaturi extreme
Inpectoratul Teritorial de Munca Maramures informeaza angajatorii, indiferent de forma lor de proprietate, ca in urmatoare perioada va intensifica controalele pentru verificarea respectarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanele incadrate in munca.
Conform unui comunicat de presa ITM, in perioadele cu temperaturi ridicate, certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie atunci cand indicele de confort termic este materializat prin temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme:
a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute ;
b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
B. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
C. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Masurile de mai sus se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar la aplicarea acestor masuri angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
ATENTIE! Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Auditare situatii financiare anuale
Intrebare:
Societatea are urmatoarele cifre aferente an 2023 si 2024.
In anul 2023 Total active 16.682.599 lei, Cifra de afaceri 25.814.326 lei.
In anul 2024 Total active 17.277.480 lei, Cifra de afaceri 25.527.168 lei.
Are societatea obligatia de a audita situatiile financiare ale anului 2024?
La anul 2022 Total active au fost 14.828.642 lei, iar Cifra de afaceri 22.594.235 lei.
Va multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit nerezidenti pentru montaj utilaj de catre o firma din Polonia in Romania
Intrebare:
Societatea a cumparat un utilaj pentru productie din Polonia. O alta societate din Polonia a venit si a montat utilajul la sediul nostru din Romania. Factura a fost emisa fara TVA, noi am inregistrat TVA - taxare inversa. Societatea a achitat catre prestatorul din Polonia intreaga valoare a prestarii de montaj utilaj.
Care sunt obligatiile fiscale ale societatii din Romania legat de venitul obtinut de societatea din Polonia? Ce declaratie se depune, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatie CASS privind veniturile din arenda si dividende incasate in 2024
Intrebare:
Administratorul societatii primeste in anul 2024 de la acelasi platitor de venit, drepturi de arenda in valoare de 120000 lei si dividende (incasate) in valoare de 200000 lei.
Cand s-a acordat arenda societatea a calculat si retinut impozitul (venit net X 10%) si CASS 7920 lei (3300 x 24 salarii) raportate in D112, virament in contul unic.
Pentru dividente s-a retinut si virat impozitul de 8%, declarat in D100 + D205, CASS nu s-a retinut.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Finantari intre societati neafiliate
Intrebare:
O societate din Romania persoana juridica romana, poate imprumuta o alta societate din Romania persoana juridica romana, cu o suma de bani cu caracter de investitie? (aceste societati nu sunt afliate).
Conditiile de recuperare ale imprumutului sunt:
1. recuperarea prioritara a sumei imprumutate ca investitie;
2. 10% din profitul inregistrat, dupa recuperarea investitiei totale;
Contractul poate fi cu caracter de asociere in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<