Tags: controale itm, sanctiuni itm
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad atrage atentia asupra consecintelor negative pe care le pot resimti angajatorii si lucratorii in cazul muncii nedeclarate, printr-un comunicat de presa recent. Mai mult decat atat, vor urma in continuare controale cu privire la respectarea masurilor de securitate si sanatate in munca.
In perioada 02 – 06 iunie 2020, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au fost implicati intr-o ampla actiune de informare si control in cadrul Campaniei Nationale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii si comercializarii produselor textile, confectiilor, pielariei si incaltamintei.
Actiunea a vizat inclusiv modul in care sunt respectate masurile de securitate si sanatate in munca, menite sa inlature riscurile de accidentare si imbolnavire la locul de munca.
ATENTIE! Persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala: nu beneficiaza de dreptul la pensie, de dreptul la indemnizatie de somaj sau concediu medical.
Totodata, lucratorul fara forme legale nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului, nu-i este recunoscut dreptul la concediu de odihna sau la repaus saptamanal, iar in lipsa unei negocieri contractuale, orele prestate suplimentar nu vor fi platite corespunzator.
In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, lucratorii care nu au incheiat cu angajatorul contract individual de munca, isi desfasoara activitatea de cele mai multe ori in conditii de munca precare, expunandu-se zilnic riscurilor de accidentare si imbolnavire.
Avand in vedere toate aceste aspecte, inspectorii de munca au efectuat verificari la angajatorii care desfasoara activitati in domeniile susamintite, obiectivul principal fiind acela de identificare si combatere a muncii nedeclarate si nu in ultimul rand stabilirea de masuri destinate sa determine angajatorii sa respecte prevederile legale atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
S-a urmarit cresterea gradului de constientizare a celor implicati in procesul muncii, cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au.
Astfel de actiuni sunt imperios necesare si vor continua, avand in vedere ca in decurs de o luna si jumatate, in special in domeniul constructiilor, inspectorii de munca au depistat peste 100 de persoane prestand munca nedeclarata, cuantumul amenzilor atingand suma de 640.000 lei.
ITM reaminteste celor angrenati in procesul muncii, ca amenzile contraventionale pentru prestarea muncii fara forme legale sunt foarte mari, fiind pasibili de amenda atat angajatorul cat si lucratorul, astfel ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, lucratorul ce presteaza munca fara contract riscand amenda intre 500 lei si 1000 lei.
Sursa: ITM

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<