Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Au inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: controale itm, sanctiuni itm

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad atrage atentia asupra consecintelor negative pe care le pot resimti angajatorii si lucratorii in cazul muncii nedeclarate, printr-un comunicat de presa recent. Mai mult decat atat, vor urma in continuare controale cu privire la respectarea masurilor de securitate si sanatate in munca.

In perioada 02 – 06 iunie 2020, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au fost implicati intr-o ampla actiune de informare si control in cadrul Campaniei Nationale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii si comercializarii produselor textile, confectiilor, pielariei si incaltamintei.
 
Actiunea a vizat inclusiv modul in care sunt respectate masurile de securitate si sanatate in munca, menite sa inlature riscurile de accidentare si imbolnavire la locul de munca.

ATENTIE!  Persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala: nu beneficiaza de dreptul la pensie, de dreptul la indemnizatie de somaj sau concediu medical.
 
Totodata, lucratorul fara forme legale nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului, nu-i este recunoscut dreptul la concediu de odihna sau la repaus saptamanal, iar in lipsa unei negocieri contractuale, orele prestate suplimentar nu vor fi platite corespunzator.
 
In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, lucratorii care nu au incheiat cu angajatorul contract individual de munca, isi desfasoara activitatea de cele mai multe ori in conditii de munca precare, expunandu-se zilnic riscurilor de accidentare si imbolnavire.
 
Avand in vedere toate aceste aspecte, inspectorii de munca au efectuat verificari la angajatorii care desfasoara activitati in domeniile susamintite, obiectivul principal fiind acela de identificare si combatere a muncii nedeclarate si nu in ultimul rand stabilirea de masuri destinate sa determine angajatorii sa respecte prevederile legale atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

S-a urmarit cresterea gradului de constientizare a celor implicati in procesul muncii, cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au.

Astfel de actiuni sunt imperios necesare si vor continua, avand in vedere ca in decurs de o luna si jumatate, in special in domeniul constructiilor, inspectorii de munca au depistat peste 100 de persoane prestand munca nedeclarata, cuantumul amenzilor atingand suma de 640.000 lei.
 
ITM reaminteste celor angrenati in procesul muncii, ca amenzile contraventionale pentru prestarea muncii fara forme legale sunt foarte mari, fiind pasibili de amenda atat angajatorul cat si lucratorul, astfel ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, lucratorul ce presteaza munca fara contract riscand amenda intre 500 lei si 1000 lei.


Sursa: ITM
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Au inceput contoalele ITM! Munca nedelarata, consecinte NEGATIVE pentru angajatori si lucratori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016