Tags: controale itm, sanctiuni itm
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad atrage atentia asupra consecintelor negative pe care le pot resimti angajatorii si lucratorii in cazul muncii nedeclarate, printr-un comunicat de presa recent. Mai mult decat atat, vor urma in continuare controale cu privire la respectarea masurilor de securitate si sanatate in munca.
In perioada 02 – 06 iunie 2020, inspectorii de munca din cadrul ITM Arad au fost implicati intr-o ampla actiune de informare si control in cadrul Campaniei Nationale pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul fabricarii si comercializarii produselor textile, confectiilor, pielariei si incaltamintei.
Actiunea a vizat inclusiv modul in care sunt respectate masurile de securitate si sanatate in munca, menite sa inlature riscurile de accidentare si imbolnavire la locul de munca.
ATENTIE! Persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala: nu beneficiaza de dreptul la pensie, de dreptul la indemnizatie de somaj sau concediu medical.
Totodata, lucratorul fara forme legale nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului, nu-i este recunoscut dreptul la concediu de odihna sau la repaus saptamanal, iar in lipsa unei negocieri contractuale, orele prestate suplimentar nu vor fi platite corespunzator.
In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, lucratorii care nu au incheiat cu angajatorul contract individual de munca, isi desfasoara activitatea de cele mai multe ori in conditii de munca precare, expunandu-se zilnic riscurilor de accidentare si imbolnavire.
Avand in vedere toate aceste aspecte, inspectorii de munca au efectuat verificari la angajatorii care desfasoara activitati in domeniile susamintite, obiectivul principal fiind acela de identificare si combatere a muncii nedeclarate si nu in ultimul rand stabilirea de masuri destinate sa determine angajatorii sa respecte prevederile legale atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
S-a urmarit cresterea gradului de constientizare a celor implicati in procesul muncii, cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au.
Astfel de actiuni sunt imperios necesare si vor continua, avand in vedere ca in decurs de o luna si jumatate, in special in domeniul constructiilor, inspectorii de munca au depistat peste 100 de persoane prestand munca nedeclarata, cuantumul amenzilor atingand suma de 640.000 lei.
ITM reaminteste celor angrenati in procesul muncii, ca amenzile contraventionale pentru prestarea muncii fara forme legale sunt foarte mari, fiind pasibili de amenda atat angajatorul cat si lucratorul, astfel ca primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, lucratorul ce presteaza munca fara contract riscand amenda intre 500 lei si 1000 lei.
Sursa: ITM
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declarare deseuri in declaratia Intrastat
Intrebare:
Care sunt codurile intrastat pentru deseuri nepericuloase (deseu ambalaj carton, deseu ambalaj plastic, deseu ambalaj sticla) rezultate in urma vanzarii engros produselor tip bere, suc, apa?
Aceste deseuri sunt colectate de o firma specializata, iar noi trebuie sa facturam aceste deseuri.
Va multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil si fiscal la dezvoltarea imobiliara
Intrebare:
Un dezvoltator imobiliar a inceput contruirea unui ansamblu rezidential in anul 2022 cu termen limita de finalizare 2025. Toata investitia ansamblului a fost contabilizata in contul 231.
Cum va fi stabilita valoarea contabila a fiecarui apartament la receptia ansamblului?
Care vor fi inregistrarile contabile pentru vanzarea locuintelor catre clienti?
Terenul aferent ansamblului rezidential a fost inregistrat in contul 2111 - Terenuri si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA servicii veterinare
Intrebare:
Un SRL (cabinet veterinar) devine platitor de tva cu 01.12.2024, prin depasire plafon. Are in stoc materii prime si marfuri, majoritatea cu tva 9%. Administratorul vrea sa marcheze pe casa de marcat, astfel: materia prima cu pretul de intrare, inclusiv tva 9% si separat tratamentul (manopera) cu tva 19%. Este corect asa sau exista si o alta posibilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament fiscal TVA si impozit pe profit pentru bunuri degradate, distruse
Intrebare:
Prin decizie a fost numita comisie de inventariere in data de 01 iulie 2023 pentru inventarierea stocurilor.
In urma procesului de inventariere, comisia intocmeste procesul verbal de inventariere in data de 07 iulie 2023 prin care propune casarea/scoaterea din evidenta a unei cantitati de 10.000 kg produs degradat calitativ *1 leu/kg : 10.000 lei, produse care nu mai pot fi comercializate.
Administratorul societatii aproba propunerile comisiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Revenire la impozit micro in anul 2025
Intrebare:
Aceasta societate este platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2023, pana la 31.12.2022 a fost platitor de impozit micro, dar nu mai indeplinea conditia de a avea angajat. In momentul de fata are un angajat cu 8 ore si indeplineste si celelalte conditii pentru a fi platitor de impozit micro. Poate sa treaca de la 01.01.2025 de la impozit profit la impozit micro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<