Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In perioada 08 15 iunie, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat actiuni de verificare la angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor.
Actiunea, de tip Campanie nationala, a vizat in principal identificarea cazurilor de munca nedeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor a prevederilor legale care reglementeaza relatiile de munca.
In cele opt zile, au fost verificati 29 angajatori de pe raza judetului Arad, la doi dintre ei fiind depistate persoane care prestau activitate fara a avea incheiat contract individual de munca.
in total au fost identificate cinci persoane care lucrau ,,la negru”, patru dintre acestea la un singur angajator. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 100.000 lei, fiind trasate 48 de masuri de intrare in legalitate.
Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la efectele nocive si mai ales consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucat persoana care lucreaza fara a avea incheiat un contract de munca este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu beneficiaza de concediu de odihna, de concediu medical si evident, nu are siguranta platii salariului, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului.
In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, intr-o atare situatie, amenda contraventionala fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
si in materie de securitate si sanatate in munca au fost facute verificari, urmarindu-se si de aceasta data cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si lucratorilor cu privire la obligativitatea respectarii prevederilor legale de protectie a muncii, in special in prevenirea riscului de cadere de la inaltime.
A fost readusa in atentia angajatorilor obligatia de a asigura pe santiere echipamente de munca corespunzatoare, de a monta sisteme de protectie colectiva (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), de a completa si adapta in functie de evolutia lucrarilor ,,Planul propriu de securitate si sanatate”, lucratorilor revenindu-le obligatia de a folosi echipamentul individual de protectie (bocanci, casti, centuri de ancorare).
De asemenea, angajatorii au fost indrumati pentru a crea conditii de natura sa stimuleze lucratorii cu privire la participarea cat mai activa la procesul de insusire a legislatiei specifice domeniului constructii, rezultatul scontat fiind cresterea nivelului de securitate la locul de munca astfel incat la sfarsitul programului de lucru sa nu se inregistreze nici un accident de munca.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Aplicarea prevederilor Legii 296/2023 in domeniul ITOficial! Noul model al Declaratiei 112 a fost publicat in Monitorul OficialSalariu peste plafon in DOMENIUL CONSTRUCTIILOR. Exemplu de calcul pentru CAS si CASSSalariul minim brut in constructii NU va creste la 4.500 lei din octombrie 2023Masuri noi TVA in Codul fiscal? Vezi proiectulUltimele articole
5 sfaturi pentru renovarea locuintei taleInformare ITM. Riscuri privind lucrul la inaltimeMasuri ITM pentru reducerea accidentelor de munca din constructii, in contextul venirii calduriiControale Inspectia Muncii: 418 cazuri de munca nedeclarata si amenzi de 10.000.000 de lei aplicate de inspectoriFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Articole similare
Controale ITM la inceput de octombrie 2022: Au fost amendate peste 100 de firme din domeniul constructiilorCum sa fii mereu pregatit pentru verificarea ITMControale ITM in domeniul constructiilor: Institutia anunta desfasurarea campanie nationale pentru respectarea cerintelor de securitate si sanatateFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Controale ITM 2024. Au fost verificati angajatorii care desfasoara activitati de Protectie si GardaUltimele articole
Controale ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024VERIFICARI ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarieControale ITM in 2024. Inspectorii au verificat angajatorii din domeniile Coafura si Activitati de intretinere corporalaITM a verificat suspendarea si executarea contractelor individuale de munca. Principalele deficiente constatateArticole similare
CONTROALE ITM in perioada 11-15 martie 2024. Ce angajatori au fost vizatiCONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700Inspectia Muncii verifica cazurile de munca nedeclarata la anagajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 41, 42, 42Firmele de la Targul de Turism critica inspectia din timpul desfasurarii evenimentului: Ne-au facut sa parem evazionistiCONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024Ultimele articole
CONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024CONTROALE ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"