Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Criza a redus programul saptamanal de lucru al romanilor cu circa 20 de minute

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2009
Tags: criza

Programul saptamanal de lucru al unui angajat cu norma intreaga din Romania s-a redus in al doilea trimestru cu circa 20 de minute comparativ cu perioada similara din 2008, din cauza crizei ...

Programul saptamanal de lucru al unui angajat cu norma intreaga din Romania s-a redus in al doilea trimestru cu circa 20 de minute comparativ cu perioada similara din 2008, din cauza crizei economice, iar in UE timpul de lucru a scazut cu peste 40 de minute.

In Romania programul de lucru este de 41,1 de ore pe saptamana, iar in UE de 40,3 ore.

"Angajatorii pot recurge (in perioade de criza economica - n.r.) la masuri precum trecerea la sistemul de lucru cu jumatate de norma sau reducerea numarului de ore de lucru pentru a evita concedierile, protejand capitalul uman. In unele state, aceste de masuri au fost facilitate de implementarea unor programe prin care guvernele isi asuma o parte din cheltuielile legate de reducerea programului de lucru sau trecerea la sistemul cu jumatate de norma", se arata intr-un studiu al Eurostat, numit "Impactul crizei asupra angajatilor".

Romania se plaseaza pe locul cinci in UE din punct de vedere al numarului de ore de lucru pe saptamana ale unui angajat, primele locuri fiind ocupate de Grecia (42 de ore de lucru pe saptamana), Cehia (41,6 ore), Austria (41,5 ore) si Polonia (41,4 ore), pe ultimele situandu-se Finlanda (37,8 ore), Danemarca (38 ore), Suedia (38,1 ore) si Franta (38,3 ore).

Ponderea numarului de posturi cu jumatate de norma in totalul locurilor de munca din Romania a fost de 10% in al doilea trimestru, in scadere cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Eurostat. Media UE se plaseaza la 18,8%, in urcare cu 0,5 puncte procentuale.

Totodata, numarul angajatilor romani cu studii superioare a crescut cu 3,5%, avans apropiat de cel din UE, de 3%. Numarul salariatilor cu studii medii a scazut cu 3,4% (-2,6% media UE), comparativ cu al doilea trimestru din 2008, iar cel al angajatilor cu studii primare a avansat cu 1,4% (-4,9% in UE).

In UE, programul saptamanal de lucru al angajatilor cu norma intreaga a fost majorat doar in Luxemburg (o ora) si Letonia (circa sase minute). Ungaria a fost singurul stat in care numarul mediu de ore de munca pe saptamana s-a mentinut in al doilea trimestru la nivelul perioadei aprilie-iunie 2008 (40,6 ore).

Cele mai mari reduceri ale programului saptamanal de munca au fost observate in Estonia (o ora si 30 de minute), Austria, Slovacia si Finlanda.

In Uniune, 18,8% din angajati lucreaza cu jumatate de norma, in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de al doilea trimestru din 2008. Cea mai mare valoare a indicatorului o are Olanda (48,2%), iar cea mai redusa se observa in cazul Bulgariei (2,6%).

Analiza arata ca scaderea economica din statele europene de dupa cel de-al doilea trimestru al anului trecut a avut efecte negative asupra pietei muncii, prin reducererea cererii pentru forta de munca din cauza disponibilizarilor.

In majoritatea statelor in care Produsul Intern Brut a inregistrat scaderi, s-a redus si numarul persoanelor angajate, mentioneaza studiul. In perioada analizata, in UE, numarul persoanelor cu loc de munca a scazut cu 1,9%, la 222,7 milioane, ritm mai redus insa decat declinul economiei, de 4,9%. Diferenta se explica prin faptul ca angajatorii au majorat numarul salariatilor cu jumatate de norma si au redus numarul orelor de lucru.

In al doilea trimestru, statul cu cei mai multi angajati era Germania (40,2 milioane de persoane), pe urmatoarele locuri aflandu-se Marea Britanie (28,9 milioane de muncitori), Franta (25,5 milioane de persoane) si Italia (25,1 milioane).

Specialistii Comisiei Europene avertizeaza ca angajatorii ar putea raspunde crizei economice prin neinnoirea contractelor temporare de munca. Totdata, persoanele care au doar studii primare sunt cele mai afectate de turbulentele de pe piata muncii.
SURSA: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Criza a redus programul saptamanal de lucru al romanilor cu circa 20 de minute":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016