Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vineri a fost promulgata de Klaus Iohannis legea care prevede reducerea timpului de lucru al angajatilor cu pana la 80%.
Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 ‒ Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca.
Acolo unde exista organizatii sindicale indreptatite sa negocieze contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite in Legea dialogului social nr. 62/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau reprezentanti ai salariatilor, masura de reducere a timpului de munca se ia de angajator cu acordul organizatiei sindicale indreptatite sa negocieze contractul colectiv ori, in cazul in care aceasta nu exista, cu reprezentantii salariatilor.
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepand cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
Angajatorul poate modifica programul de munca ori de cate ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare.
Pe durata reducerii timpului de munca salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator cu sume reprezentand diferenta pana la nivelul salariului de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara ca aceasta diferenta sa poata fi decontata.
Indemnizatia este suportata de angajator, din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al acestuia, si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta, in cel mult 5 zile de la emiterea deciziei prevazute la art. 11 alin. (4), din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Procedura de decontare a sumelor se stabileste prin hotarare a Guvernului.
Indemnizatia reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
In cazul organizatiilor neguvernamentale, precum si al angajatorilor din categoria reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raporteaza la veniturile realizate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Kurzarbeit- Reducerea timpului de lucru. Se poate deconta transportul la si de la locul de munca pe perioada aplicarii masurii?Articole similare
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Guvernul sprijina firmele care reduc timpul de lucru al angajatilor si ofera indemnizatii in acest caz. Cum se acorda sumeleSprijinul financiar pentru REDUCEREA TIMPULUI DE LUCRU va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmeleModificarea OUG 132/2020. Angajatorii pot ajusta programul de lucru de cate ori este nevoieGHID de completare si transmitere a REGES pentru inregistrarea reducerii timpului de munca. OUG 132/2020Ultimele articole
Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitateFirmele care aplica Kurzarbeit de la 1 iunie 2022 NU pot beneficia de alte facilitati fiscaleInstructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022Guvernul a aprobat reintroducerea SOMAJULUI TEHNIC in 2022 pentru angajati si profesionistiAplicare Kurzarbeit. Angajatorii trebuie sa indeplineasca 2 conditii obligatorii pentru a beneficia de masuraArticole similare
OUG privind Kurzarbeit, modificata! Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca al salariatilor cu pana la 80%Modificari LEGISLATIVE pentru Kurzarbeit. Indemnizatia de 75% din salariul de baza poate fi suplimentata de angajatorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"