Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: reducerea timpului de lucru, oug 132/2020, monografie contabila

Avand in vedere ca cifra de afaceri a scazut cu mai mult de 10%, societatea noastra a aplicat pentru facilitatile oferite de OUG 132/2020, reducand programul de lucru cu doua ore pe zi. La ce data se inregistreaza in contabilitate nota contabila aferenta veniturilor obtinute din subventii, pe luna octombrie (4452=7414) :

- la data de 31.10.2020
 
- la data cand am depus actele pe platforma aici.gov.ro
 
- la data la care am incasat suma de la AJOFM ?
 

Raspunsul specialistului:
 

Pe durata reducerii timpului de munca angajatorii vor fi remunerati de catre angajator conform timpului efectiv lucrat. In plus, ei vor mai beneficia de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca. 
 
Indemnizatia de 75% este suportata de angajator si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
 
Conform OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare:
392. (3) Subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o entitate in schimbul conformarii, in trecut sau in viitor, cu anumite conditii referitoare la activitatea de exploatare a entitatii. Subventiile exclud acele forme de asistenta guvernamentala carora nu li se poate atribui, in mod rezonabil, o anumita valoare, precum si acele tranzactii cu guvernul care nu se pot distinge de operatiunile comerciale normale ale entitatii.
398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
399. - (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. 
Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.
397. (2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
– in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
– la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate.


»»ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp munca««


Avand in vedere ca subventia se recunoaste drept venituri a cheltuielilor aferente pe care le compenseaza subventia, se poate constata ca pentru aceste operatiuni (cheltuielile sunt egale cu veniturile) nu rezulta profit impozabil.

 
Indemnizatiile se deconteaza pentru luna anterioara celei in care se depune cererea.
Incasarea efectiva se face la momentul indeplinirii conditiilor de plata in termen a taxelor salariale pe luna anterioara. 
 
Totusi, pentru luna pentru care solicitati subventia, puteti inregistra venitul (in avans) din subventii care sa compenseze cheltuiala din acea luna insa e necesar sa acordati o atentie sporita conformarii declarative si de plata, conditii de baza pentru incasarea efectiva a subventiei.
 
Deci daca aveti certitudinea ca veti depune cererea de finantare pentru luna n:
4452 = 472 luna n
 
La incasare:
5121 = 4452 luna n 1



 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016