Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1201 din 09 decembrie 2020.
Principalele prevederi ale Legii nr. 282/2020:
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132 din 7 august 2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720 din 10 august 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1, alineatele (1) - (5), (9), partea introductiva a alineatului (11) si alineatul (14) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
(1) In cazul reducerii timpului de munca, determinata de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare."
In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Hotararea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 31 august 2020, se modifica in mod corespunzator.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in data de 27 mai 2024Noi DOCUMENTE necesare pentru accesarea sumelor acordate in baza OUG 132/2020Investitiile in educatie sunt esentiale pentru combaterea efectelor crizei economiceProcedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa. Masura se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Schema de ajutor de stat pentru HoReCa a fost modificata! Din grant beneficiarii pot achita obligatii fiscale si alte creante bugetareUltimele articole
MASURI DE SPRIJIN pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Declaratia Unica in 2024. ANAF a publicat un GHID util contribuabililorHG 352/2023: MASURI DE SPRIJIN de urgenta pentru producatorii agricoli. Ce conditii trebuie indeplinite?Articole similare
Noi DOCUMENTE necesare pentru accesarea sumelor acordate in baza OUG 132/2020Aplicatia REVISAL a fost actualizata! Acum poate fi introdus si contractul de munca temporara cu clauza de telemuncaMMPS, nou Proiect de Ordin pentru modalitatea de acordare a sprijinului financiar si a categoriilor de bunuri ce pot fi achizitionate conform OUG 132/2020Somaj tehnic VS. Reducerea timpului de lucru. Studiu de cazConditii pentru obtinerea indemnizatiei de 2500 lei pentru telemuncaUltimele articole
Firmele care aplica Kurzarbeit de la 1 iunie 2022 NU pot beneficia de alte facilitati fiscaleAplicare Kurzarbeit. Angajatorii trebuie sa indeplineasca 2 conditii obligatorii pentru a beneficia de masuraGuvernul completeaza OUG 132/2020. Noi categorii de beneficiari pentru masurile de sprijinTOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiCum a fost modificat OUG 132/2020 de Legea 58/2021. Salariatii afectati de Kurzarbeit NU pot efectua munca suplimentara la acelasi angajator
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"