keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Compensare creante neoperata de toate partile participante si raspunderea solidara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2011
Tags: compensare, raspundere solidara

O firma X a cumparat in anul 2010 de la o firma Y materiale in valoare de 100 000 lei. Din lipsa de disponibilitati , factura nua fost achitata catre firma Y. In anul 2011, firma Y propune o compensare in trei, intre firmel X, Y, Z pentru stingerea datoriei. Firma X semneaza documentele, dar nu poate finaliza compensarea, deoarece nu mai avea nimic de incasat de la firme Z.


Firma Y opereaza compensarea , fara a se prezenta la IMI, conform legii, si intre timp intra in lichidare dizolvare judiciara, conform art. 237 din Legea 31/1991.
Firma X trimite extras de cont pentru confirmarea datoriei de 100 000 lei, iar firma Y raspunde ca nu mai are nimic de incasat , soldul fiind 0. Ce solutii are firma X in aceasta situatie? Poate trece pe venituri suma de 100 000 lei?
In cazul in care nu exista dovada achitarii sumei (chitanta,OP), ar putea sa fie interpretat ca un caz in care firma X sa raspunda ca beneficiar al unei livrari de bunuri sau prestari de servicii , individual si in solidar pentru plata TVA, conform art. 150?

Solutie oferita de specilistii portalcontabilitate.ro
In opinia noastra, atata vreme cat firma x primeste confirmare de la firma y cum ca soldul datoriei sale este 0, si in conditiile in care nu exista nicio solicitare sau informare din partea firmei z in acest sens consideram ca datoria respectiva poate fi stinsa pe venituri. In acest caz, consideram ca veniturile respective reprezinte elemente impozabile la calculul impozitului pe profit.

In ceea ce priveste o analiza juridica a implicatiilor legale ce pot surveni ca urmare a unei compensari neoperate de toate partile, precum si ca urma a lichidarii uneia dintre parti, va recomandam sa va adresati unui avocat.

Din punct de vedere fiscal, in ceea ce priveste rapsunderea solidara, potrivit art. 1512 din Codul fiscal, beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei este furnizorul sau prestatorul, conform art. 150 alin. (1), daca factura prevazuta la art. 155 alin. (5):
a) nu este emisa;
b) cuprinde date incorecte/incomplete in ceea ce priveste una dintre urmatoarele informatii: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
c) nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentionează incorect.


(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), daca beneficiarul dovedeste achitarea taxei catre persoana obligata la plata taxei, nu mai este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei.
In concluzie, in cazul in care nu se poate justifica plata taxei catre furnizor consideram ca societatea poate fi tinuta raspunzatoare si in mod individual si in mod solidar cu furnizorul. Cu toate acestea, aceasta obligatie nu afecteaza dreptul de deducere a TVA atata vreme cat celelalte conditii de deductibilitate prevazute la art. 145 au fost respectate.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016