Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: declaratii fiscale, consecinte nedepunere, lege, declaratii, amenda

Vom stabili care sunt consecintele in cazul in care administratorul special numit pentru o firma in insolventa nu a depus declaratiile fiscale, cu precizarea ca pentru perioada in care nu s-au depus declaratii s-au constituit din oficiu sume de plata la TVA si impozit pe profit.


Totodata, vom vedea care sunt consecintele si in privinta cazierului fiscal al administratorului special.

Potrivit prevederilor art.219 alin 1 lit b) din Codul de procedura fiscala , constituie contraventie ,  neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;

Fapta se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice potrivit prevederilor art.219 alin. 2 lit.d).

Potrivit prevederilor art. 221 alin.( 5) , in  cazul aplicarii sanctiunii amenzii potrivit art. 219 si 220, contribuabilul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute in prezentul cod, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

Administrator special este persoana fizica sau juridica desemnata de adunarea generala a actionarilor/asociatilor/ membrilor debitorului, imputernicita sa le reprezinte interesele in procedura si, atunci cand debitorului i se permite sa isi administreze activitatea, sa efectueze, in numele si pe contul acestuia, actele de administrare necesare;
 Potrivit prevederilor art. 56 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa,  administratorul special are urmatoarele atributii:
   a) participa, in calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea actiunilor prevazute la art. 117-122 ori a celor rezultand din nerespectarea art. 84;
   b) formuleaza contestatii in cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;
   c) propune un plan de reorganizare;

   d) administreaza activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, dupa confirmarea planului, doar in situatia in care nu i s-a ridicat debitorului dreptul de administrare;
   e) dupa intrarea in faliment, participa la inventar, semnand actul, primeste raportul final si situatia financiara de inchidere si participa la sedinta convocata pentru solutionarea obiectiunilor si aprobarea raportului;
   f) primeste notificarea inchiderii procedurii.
  Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, care ii conduce si activitatea de afaceri, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor/membrilor.
  Potrivit prevederilor art.2 din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, in cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, denumiti in continuare contribuabili.
In cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice se inscriu si:
   a) atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz;
   b) inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.
  In cazul situatiei prevazute la alin. (2) lit. b), inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate inactiva, cat si al reprezentantilor legali ai acesteia.

Fapta sanctionata de OG 92/2003 privind Codul fiscal, cu  privire la nedepunerea declaratiilor nu se inscrie in cazierul fiscal al contribuabilului, deoarece in cazul dvs. impozitele si taxele nu sunt cu retinere la sursa.

Raspunderea fiscala revine, in subsidiar, anumitor categorii de persoane, conform art. 27-28 din Codul de procedura fiscala, ca raspundere solidara in cazul contribuabilului declarat insolvent.
Potrivit prevederilor art.20 din Codul fiscal, reprezentantii legali ai persoanelor fizice si juridice, precum si ai asocierilor fara personalitate juridica sunt obligati sa indeplineasca obligatiile fiscale ale persoanelor reprezentate, in numele si din averea acestora.

Administratorul special poate sa raspunda solidar in temeiul art.28 , 29 din Codul de procedura fiscala, in situatia in care se constata ca "cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale ".

Cat privesc  sumele  de plata la tva si impozit pe profit constituite  din oficiu de catre organele fiscale, se pot corecta prin solicitarea unui control fiscal care sa constate ca nu datorati aceste sume .







Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016