Tags: aplicatie electronica, introducere contestatii
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat, pe site-ul oficial, procedura privind introducerea contestatiilor in aplicatia electronica de inscriere.
Introducerea contestatiilor de catre beneficiar
Aplicatia electronica de inscriere permite introducerea unei contestatii de catre beneficiar in urma transmiterii unei notificari de admitere/ respingere cerere pentru cererea depusa.
Astfel, beneficiarul acceseaza modulul Contestatii si apasa butonul Adauga, iar sistemul deschide modal pentru introducerea informatiilor cu privire la aceasta, de tipul:
-Aplicatie - campul este selectat de beneficiar
-afisarea se realizeaza in format read-only
-beneficiarul nu poate modifica informatia
-Subiect- se refera la titlul contestatiei
-este sugestiv pentru continutul contestatiei
-caractere disponibile: 100
-Continut- beneficiarul invoca motivele contestatiei cu privire la decizia de admitere/respingere cerere
-caractere disponibile: 500
-Dupa completarea celor 3 campuri, beneficiarul apasa butonul Adauga.
Listarea contestatiei in tabel se realizeaza sub forma:
-Aplicatie
-Apel
-Intreprindere
-Data transmitere
-Titlu
-Status contestatie (in editare)
-Actiuni:
-Informatii- la apasarea acestuia se deschide pop-up cu informatiile contestatiei
-Sterge contestatia
-Modifica
-Descarca
-Transmite
In situatia in care beneficiarul doreste stergerea contestatiei- confirma actiunea prin alegerea optiunii Da. Apasarea NU conduce la inchiderea pop-ului de stergere contestatie.
Beneficiarul poate modifica reprezentantul legal prin bifarea optiunii, si salvarea ei ulterioara.
Deopotriva, in modalul de Modificare Contestatie-> beneficiarul poate incarca fisiere care sa sustina contestatia.Pentru a inchide modalul- apasa butonul Inchide.
Pentru a descarca contestatia, beneficiarul apasa butonul Descarca, sistemul descarca fisierul si afiseaza mesaj de confirmare, de tipul Fisierul a fost descarcat cu succes!.
Beneficiarul semneaza electronic fisierul pdf si apasa butonul Transmite. Sistemul deschide fereastra pentru atasarea documentului semnat, iar beneficiarul actioneaza in consecinta.
Dupa alegerea documentului, beneficiarul apasa butonul Transmite din modal. Contestatia este transmisa, sistemul afiseaza mesaj de confirmare Contestatia a fost transmisa cu succes!.
Statusul contestatiei se modifica din in editare in transmisa, deopotriva sistemul completeaza in timp real data transmiterii contestatiei (de pilda: 02-12-2020 14:33).
Sursa: MEEMA

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pt toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<