Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sumar
Compensarea obligatiilor fiscale reprezinta o modalitate legala prin care contribuabilii pot utiliza sumele achitate in plus la stat pentru a stinge datoriile catre ANAF. Aceasta procedura este utila atat pentru persoane fizice, cat si juridice, deoarece simplifica gestionarea obligatiilor fiscale si poate elimina penalitatile pentru intarziere. In acest articol vom oferi un model de cerere de compensare catre ANAF si detalii despre procedura pentru a te asigura ca procesul este corect si eficient.
Cuprins
MODEL Cerere compesare ANAF [WORD editabil]
Nr. ............... din .............
Ce este si cum se efectueaza compensarea obligatiilor fiscale/bugetare
Mai precis, atunci cand statul datoreaza unui contribuabil bani (precum rambursari de taxe sau sume stabilite prin hotarari judecatoresti), iar acel contribuabil are la randul sau datorii fiscale, aceste sume se anuleaza reciproc pana la concurenta celei mai mici valori. Conditia este ca respectivele creante sa fie gestionate de aceeasi autoritate publica.
1. Depunerea cererii de compensare. Contribuabilul trebuie sa completeze un formular-tip denumit „Cerere privind compensarea obligatiilor fiscale/bugetare” - anexa 67 la Ordinul ANAF nr. 362/2022. Cererea va fi insotita de alte acte doveditoare (CI, documente care atesta efectuarea platii) si va fi depusa doar prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta (prin SPV), indiferent de tipul de contribuabil (persoana juridica, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent).
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
2. Compensarea efectiva realizata de organul fiscal competent. Compensarea la cererea debitorului se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrarea cererii. Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii in termen de sapte zile de la data efectuarii operatiunii. Decizia privind compensarea obligatiilor fiscale/bugetare emisa de organul fiscal central competent, produce efecte juridice fata de contribuabil de la data comunicarii acesteia.
3. Depunerea contestatie impotriva deciziei de compensare. Daca considera necesar, contribuabilul poate depune contestatie la organul fiscal emitent in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei.
Ce NU vrea ANAF sa stii. Piruete legale in aspecte fiscale - Lucrarea inventariaza toate contraventiile si infractiunile fiscale prevazute in legislatia din Romania - dar si cum sa EVITAM sa fim sanctionati!
Ordinea stingerii obligatiilor fiscale
Acest lucru inseamna ca se va stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul sau este distribuita proportional, astfel:
- prima data se sting toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii;
- apoi se sting obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului.
Ce obligatii/datorii fiscale pot fi compensate
Compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"