keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Cum facem compensarea unor creante?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: compensare creante cu datorii, creante, cod civil, datorii, sume, deducere, tva

In analiza de mai jos, facem referire la societatea X care aplica TVA la incasare incepand cu 01.01.2013 si care inregistreaza creante in relatia cu societatea Y in urma vanzarii de bunuri in cursul anului 2011 si a preluarii unei creante in baza unui contract de cesiune creanta.


Societatea X inregistreaza si datorii in relatia cu societatea Y in urma achizitiei de bunuri in cursul anului 2013. Societatea Y se afla in imposibilitatea de a mai achita sumele datorate societatii X si s-a deschis procedura de faliment.

Cele doua societati au compensat o parte din datoriile si creantele reciproce, prin intermediul ordinelor de compensare, pana la nivelul sumei de 10.000 Ron pentru fiecare factura.
Compensarea prin IMI nu este posibila intrucat Institutul nu accepta spre compensare decat facturi.
Societatea X inregistreaza momentan o datorie egala cu valoarea creantei existente in relatia cu societatea Y.

Vom vedea astfel cum poate societatea X sa compenseze datoriile si creantele in relatia cu societatea Y si sa deduca TVA aferent achizitiilor din 2013 (intrucat vanzarile catre societatea Y au fost realizate in 2011, iar achiztiile au fost realizate in 2013, societatea X va inregistra din compensare doar TVA deductibila).

In acest moment, consideram ca sunt mai multe prevederi normative ce privesc compensarile. in primul rand ne referim la HG 804/1999 ce modifica HG 685/1999, ce stabileste ca eventualele compensari efectuate intre operatorii economici vor fi facute numai prin utilizarea documentelor de compensare utilizate in regulamentul de compensare a datoriilor adoptat de aceste prevederi normative.
 
Practic, daca analizam punctual si secvential numai aceste precizari, observam ca orice compensare ce nu se realizeaza prin intermediul Institutului de Management si Informatica, se va consemna in Ordin de compensare, formulare cu regim special.
 
Insa, un alt act normativ de mare importanta este intrarea in vigoare a noului Cod civil, la data de 01 octombrie 2011, aprobat prin Legea 287/2009, cu modificari ulterioare, ce instituie notiunea de compensare a datoriilor reciproce.
 
Potrivit art. 1616 – 1623 din Codul civil, datoriile reciproce se sting prin compensatie la nivelul celei mai mici dintre ele, iar compensatia opereaza de deplin drept cand datoriile sunt certe, lichide si exigibile, si au ca obiect o suma de bani.
 
Ce nu a stabilit in mod foarte exact legiuitorul este instrumentul juridic al compensatiei, conform prevederilor din Codul civil. Prin urmare, avand in vedere si reglementarile contabile ce stabilesc ca operatiile economice se consemneaza intr-un inscris, consideram ca cele doua societati pot efectua compensarea, intocmind un document aprobat corespunzator de catre persoanele ce au dreptul sa administreze societatile.
 
Acest document poate sa imbrace forma unui contract de compensare, a unui acord de compensare sau a altei forme de acord reciproc in forma scrisa agreeata de parti.
 
Avand in vedere cele doua prevederi normative privind regulamentul compensarii si noile proceduri din Codul civil, consideram ca societatea poate efectua compensarile ce nu pot fi efectuate prin IMI, utilizand ordine de compensare ce vor fi insotite de un acord scris intocmit in baza Codului civil.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016