Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF: Recuperarea sumelor de bani datorate Agentia Domeniilor Statului de catre partenerii contractuali

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: anaf, privatizarea societatilor comerciale, ads, contracte concesiune

In Monitorul Oficial Partea I, nr. 772/15.11.2012, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 64/2012 prin care au fost aduse modificari Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2005 pentru accelerarea procedurilor de recuperare a sumelor de bani datorate Agentia Domeniilor Statului de catre partenerii contractuali.



Redam mai jos, in rezumat, noile reglementari:

Noul act normativ reglementeaza unele masuri referitoare la recuperarea creantelor datorate statului si neachitate la termen, rezultate din contracte de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola incheiate de Agentia Domeniilor Statului (ADS) si administrarea unitara prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a redeventelor datorate.

ADS este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si are printre atributii si concesionarea, arendarea sau inchirierea bunurilor aflate in administrarea sa.

Potrivit acestor reglementari beneficiarii contractelor de concesiune, arenda si ai altor contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de ADS, au obligatia de a declara si plati trimestrial sumele reprezentand redevente rezultate din aceste contracte.

De asemenea, beneficiarii contractelor au obligatia sa depuna la organul fiscal competent o declaratie care cuprinde toate sumele datorate reprezentand redevente rezultate din contractele incheiate, ale caror termene de plata sunt scadente in trimestrul de referinta.

Sumele mentionate se declara si se platesc trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza, si constituie venit la bugetul de stat.

Atentie! in declaratie nu se cuprind amenzile, penalitatile sau alte sume stabilite ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale.

Aceste sume se achita de beneficiarii contractelor in conturi distincte de disponibilitati deschise la Trezoreria Statului pe numele Agentiei Domeniilor Statului in cadrul contului sintetic 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", codificate cu codul de identificare fiscala al beneficiarilor contractelor.

De la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, 15 noiembrie 2012, competenta de administrare pentru redeventele rezultate din contractele de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola incheiate de ADS revine ANAF.

Beneficiarii contractelor de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de ADS, platitori de redeventa, sunt obligati sa intocmeasca pe propria raspundere si sa depuna la organul fiscal competent, o declaratie-inventar privind redeventele restante la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la data depunerii acesteia, avizata de ADS.

Modelul si continutul formularului declaratiei-inventar se aproba prin Ordin al presedintelui ANAF in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Conform Codului de Procedura Fiscala, declaratia-invetar constituie titlu de creanta si devine executoriu in cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatia de plata in termen de 15 zile de la data implinirii termenului de depunere.

Pentru creantele ce fac obiectul declaratiei-inventar se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere incepand cu ziua imediat urmatoare implinirii termenului legal de depunere.

Important! Obligatiile incluse in titlurile executorii emise de ADS si neachitate pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta nu sunt supuse declaratiei-inventar.


Sursa: DGFP Valcea


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF: Recuperarea sumelor de bani datorate Agentia Domeniilor Statului de catre partenerii contractuali":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016